Σαουδική Αραβία: Πως θα χρηματοδοτηθεί το όνειρο του Πρίγκηπα

Σαουδική Αραβία: Πως θα χρηματοδοτηθεί το όνειρο του Πρίγκηπα

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε για πρώτη φορά πώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το Neom - το κορυφαίο megaproject του πρίγκιπα διαδόχου που θεωρείται ως ένα επίτευγμα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας του βασιλείου.

Η πρώτη φάση του έργου, η οποία θα διαρκέσει έως το 2030, θα κοστίσει 1,2 τρισεκατομμύρια ριάλ (320 δισεκατομμύρια δολάρια), με περίπου το ήμισυ αυτού να καλύπτεται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, δήλωσε ο πρίγκηπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να συγκεντρώσουν άλλα 600 δισεκατομμύρια ριάλ από άλλα κρατικά επενδυτικά ταμεία στην περιοχή, ιδιώτες επενδυτές στη Σαουδική Αραβία και στο εξωτερικό, και τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτηθούν από μια αρχική δημόσια προσφορά του ίδιου του Neom, στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, μια ιδέα που ο πρίγκιπας παρουσίασε για πρώτη φορά το 2017.

Θα διαθέσει επίσης 300 δισεκατομμύρια ριάλ για ένα επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με τη Neom, δήλωσε ο MBS.

Το βασίλειο εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα κατασκευαστικά έργα στην ιστορία, το οποίο περιλαμβάνει τη μετατροπή μιας έκτασης ερήμου μεγέθους του Βελγίου σε μια πόλη-περιοχή υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται Neom.

Το Neom, παρουσιάζεται, ως ένα showpiece που θα μεταμορφώσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και θα χρησιμεύσει ως πεδίο δοκιμών για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή ζωή, καθώς και ως τρόπος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και διαφοροποίησης της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο. Αλλά πέντε χρόνια μετά, ο Neom μαστίζεται από αποτυχίες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τη δυσκολία εφαρμογής των μεγάλων και συνεχώς μεταβαλλόμενων ιδεών του πρίγκιπα, σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει επίσης να χτίσει μια λεπτή μεγαλούπολη μήκους εκατό μιλίων στη μέση του Neom και να είναι ένα ωραίο μέρος για να ζήσει κανείς και θα μπορεί να φιλοξενήσει 9 εκατομμύρια ανθρώπους, με ένα σύστημα διαμετακόμισης ικανό να τους στείλει από άκρο σε άκρο σε 20 λεπτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρίγκηπα.

Η πόλη, που ονομάζεται The Line, παίρνει το σχήμα δύο παράλληλων κτιρίων με κατοπτρικές επιφάνειες, που ανεβαίνουν 500 μέτρα (1.640 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας - ψηλότερα από το Empire State Building - και εκτείνονται οριζόντια για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα. Η Γραμμή περιγράφηκε αρχικά ως μια σειρά από κοινότητες που μπορούν να περπατήσουν κοντά στη φύση το 2021, αλλά έκτοτε έχει μετατραπεί στην τρέχουσα ιδέα για την κατασκευή μιας μεγαδομής που αποτελεί ολόκληρη την πόλη, με κήπους και πάρκα κατά μήκος του εσωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ