ΗΠΑ-ΔΝΤ: Περαιτέρω μείωση της πρόβλεψης για την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% από 2,9%

ΗΠΑ-ΔΝΤ: Περαιτέρω μείωση της πρόβλεψης για την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% από 2,9%

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής ζήτησης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε χθες ότι η αποτροπή της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ θα είναι μία “ουσιαστική πρόκληση,” καθώς αναθεώρησε και πάλι πτωτικά την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το 2022, στο 2,3% από 2,9% στα τέλη Ιουνίου.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής ζήτησης.

Το ΔΝΤ μείωσε επίσης την πρόβλεψη για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023, στο 1% από 1,7% στις 24 Ιουνίου, όταν και έγινε μία συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους για την ετήσια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών.

Η τελική αναφορά που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή αναθεωρήθηκε προκειμένου να αντανακλά τις διορθώσεις προς τα κάτω για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά και για τα στοιχεία μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης τον Μάιο.

Ωστόσο, η ίδια αναφορά δίνει έμφαση στις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού αλλά και στις ουσιαστικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο των τιμών.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε ευρεία βάση “δρομολογεί συστημικούς κινδύνους τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την παγκόσμια οικονομία”.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed θα πρέπει να βοηθήσει για τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,9% από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την εκτίμηση για πληθωρισμό στο 6,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η εξέλιξη αυτή θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την οικονομική ύφεση.

Ο Άντριου Χοντζ, οικονομολόγος του ΔΝΤ με αρμοδιότητα στο δυτικό ημισφαίριο ανέφερε σε ανάρτησή του, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και η μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών θα επιβραδύνουν την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης “περίπου στο μηδέν από τις αρχές του επόμενου χρόνου” χαλαρώνοντας την πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

“Η επιβράδυνση της ζήτησης θα αυξήσει την ανεργία περίπου στο 5% από τα τέλη του 2023, οδηγώντας σε μείωση των μισθών” επεσήμανε ο ίδιος.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην παρουσίαση των πολιτικών του ταμείου προς την αμερικανική κυβέρνηση, κάλεσε για την ψήφιση των προτάσεων του προέδρου Μπάιντεν που είναι σε στασιμότητα αναφορικά με το κλίμα, αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες, λέγοντας ότι αυτές θα οδηγήσουν σε αυξημένη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, η οποία θα μπορούσε να χαλαρώσει τον πληθωρισμό, ενώ θα βοηθούσε στην εξυπηρέτηση του στόχου μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ