Πέφτει το πετρέλαιο αλλά γκρεμίζεται το ευρώ

Πέφτει το πετρέλαιο αλλά γκρεμίζεται το ευρώ

Η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε χθες Τρίτη, εξαιτίας του κλίματος ανησυχίας για το ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, που θα περιόριζε τη ζήτηση,.

Η τιμή του βαρελιού Brent της Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 7,10% και έκλεισε στα 99,49 δολάρια ΗΠΑ· είναι η πρώτη φορά που υποχώρησε κάτω από το όριο των 100 δολαρίων έπειτα από περίπου τρεις μήνες. Ωστόσο την ίδια στιγμή το ευρώ φλερτάρει με την απόλυτη ισοτιμία του 1:1 με το αμερικανικό νόμισμα, με αποτέλεσμα η πτώση να μη γίνεται ορατή στις αντλίες των πρατηρίων.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια το ευρώ άγγιξε την απόλυτη ισοτιμία 1:1 με το δολάριο

Σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές το ευρώ κινείται στην περιοχή του 1.0033 $, ενώ χθες υποχώρησε ακόμα και κάτω από το 1,001 αγγίζοντας την απόλυτη ισοτιμία. Οι προβλέψεις για την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν είναι αισιόδοξες καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για πτώση ακόμα και στα 95 σεντς του δολαρίου ή και πιο κάτω.

Τα καλά νέα περί ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εξαγωγών, εξαιτίας του αδύναμου ενιαίου νομίσματος, ισοσταθμίζονται από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος εισαγωγής ενέργειας και πρώτων υλών.

Η τιμή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Αύγουστο έκλεισε παράλληλα με πτώση 7,92%, στα 95,84 δολάρια.

«Το πετρέλαιο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση» και ενδέχεται να συνεχίσει να πέφτει «στο μέτρο που οι αναπτυξιακές προοπτικές θα επιδεινώνονται» και θα μεγεθύνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση, συνόψισε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της Oanda.

«Στη Δύση, ο συνδυασμός των υψηλών τιμών της ενέργειας και της ανόδου των επιτοκίων τροφοδοτεί τις ανησυχίες περί ύφεσης που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο» στην αγορά του μαύρου χρυσού, συγκατένευσε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής της Commerzbank.

Το νέο κύμα περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών, που φοβούνται νέα lockdowns.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ