Απειλές Gazprom για νέες διακοπές στην τροφοδοσία αερίου - Σκληρή γλώσσα από την Ευρώπη

Απειλές Gazprom για νέες διακοπές στην τροφοδοσία αερίου - Σκληρή γλώσσα από την Ευρώπη

Η Ευρώπη και η Γερμανία θα πληρώσουν σε ευρώ – κάποιες χώρες ίσως πληρώσουν σε δολάρια – πάντως όχι σε ρούβλια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο ενεργειακός πόλεμος βρίσκει την Ευρώπη σε πλήρη ανασχεδιασμό για την ενεργειακή της επάρκεια αφού μετά την διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, η Gazprom απειλεί και άλλες χώρες. Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία είναι ανηλεείς και το τέλος του πολέμου φαίνεται να μην είναι ορατό. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την απόφαση της Δύσης να στείλει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο, ο Πούτιν κλιμακώνει την ένταση απειλώντας με αντίποινα όποιον ανακατεύεται με την Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν θα μας εκβιάσει» είναι η απάντηση της Κομισιόν.

«Σήμερα το Κρεμλίνο απέτυχε για μία ακόμα φορά να σπείρει τη διχόνοια στις χώρες μέλη (της ΕΕ). Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων φτάνει στο τέλος της. Η Ευρώπη προχωρά με τα ενεργειακά θέματα», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος πάροχος ενέργειας.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκβιασμό. Οι αγοραστές της ρωσικής ενέργειας είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως για τους νέους όρους πληρωμών», είπε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Για εκβιασμό μίλησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ απειλώντας με τη σειρά του το Κρεμλίνο και την Gazprom με μηνύσεις, αλλά και μέτρα που αφορούν το πέρασμα του φυσικού αερίου, μέσω αγωγού, σε τρίτες χώρες.

«Δε θα υποκύψουμε σε τέτοιου είδους εκβιασμούς. Η Βουλγαρία επανεξετάζει όλες τις συμφωνίες με την Gazprom, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για πέρασμα (του αερίου) μέσω της Βουλγαρίας, επειδή ο μονόπλευρος εκβιασμός είναι απαράδεκτος», δήλωσε ο Πετκόφ.

Για παραβίαση των συμβολαίων έκανε λόγο και η Πολωνία, με τον πρωθυπουργό όμως να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, καθώς τα αποθεματικά είναι σχεδόν γεμάτα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να απεξαρτηθούμε πλήρως από τη Ρωσία. Και όσον αφορά τον άνθρακα, η περικοπή έγινε με δική μας πρωτοβουλία, αποφασίσαμε εμπάργκο στις 16 Απριλίου. Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε πλήρως το φυσικό αέριο. Και είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε και το ρωσικό πετρέλαιο», τόνισε ο Ματέους Μοραβιένσκι.

Όμως οι απειλές συνεχίστηκαν με την Gazprom να προειδοποιεί άλλες χώρες που θα αρνηθούν πληρωμές σε ρούβλια. Η απάντηση ήρθε από το Βερολίνο.

«Η Ευρώπη και η Γερμανία θα πληρώσουν σε ευρώ – κάποιες χώρες ίσως πληρώσουν σε δολάρια – πάντως όχι σε ρούβλια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το Bloomberg επικαλούμενο πηγές της Gazprom υποστηρίζει ότι τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια και δέκα έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς.

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ