Γ. Προκοπίου - Δελφοί: Πρέπει η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο να έχει τα ηνία και στη ναυπηγική

Γ. Προκοπίου - Δελφοί: Πρέπει η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο να έχει τα ηνία και στη ναυπηγική

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανέφερε πως τον «τσίγκλισε» η ιδέα να ξαναζωντανέψει το ναυπηγείο και να το φέρει στην αίγλη που ήταν

 

 

Στη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του ιδρυτή της Dynacom Tankers, Sea Traders and Dynagas, Γιώργου Προκοπίου, εστιάστηκε ενδιαφέρον της σχετικής συζήτησης κατά την τρίτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η εν λόγω μεταβίβαση, που είχε «παγώσει» με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία είχε κάνει προσωρινά δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε., με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση της.

Ο Γιώργος Προκοπίου σημείωσε ότι η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Με κέρδισε η ιδέα όταν έμαθα για τον διαγωνισμό. Με 'τσίγκλισε' πώς θα ξαναζωντανέψω το ναυπηγείο και θα το φέρω στην αίγλη που ήταν. Νέα παιδιά να μπορέσουν να δείξουν τις δεξιότητες τους. Το όραμα μου είναι να είμαστε αυτάρκεις. Αυτό το όραμα πιστεύω ότι έχει και η κυβέρνηση. Πρέπει επιτέλους η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο να έχει τα ηνία και στη ναυπηγική».

Ερωτηθείς από την δημοσιογράφο του Alpha TV, Μαρία Νικόλτσιου, η οποία ήταν η συντονίστρια της συζήτησης, εφόσον προχωρήσει το έργο μετά από το ΣτΕ, τι θα συμβεί με τα αμυντικά θέματα, ανέφερε:

«Έχουμε αποκτήσει πάρα πολλούς φίλους το τελευταίο εξάμηνο: Αμερικανοί, Άγγλοι, Ολλανδοί. Η απόφαση είναι της κυβέρνησης και μόνο. Η επιμονή μου σε όλες τις συναντήσεις με αξιωματούχους, δηλαδή η δικιά μου έμφαση είναι σχετική με το τι θα δώσουν τώρα για την Ελλάδα. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν μας ικανοποιεί. Θέλουμε μια λύση η οποία θα βάζει τα θέματα εγγύησης των συνόρων της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα: «Είμαι κοντά σε όλους. Η ανάγκη τώρα είναι το πώς θα προστατευθούμε από όλες τις πλευρές. Σκεφτείτε να μην ήμασταν στην Ε.Ε. Περίμενε κανείς αυτά που γίνονται στην Ουκρανία; Πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι οι ίδιοι».

«Για 6.000 χρόνια η Ελλάδα ήταν ναυτιλιακή χώρα. Δεν έχουμε το θάρρος να πούμε ότι για εμάς η ναυτιλία είναι ο μεγάλος πρωταθλητής» είπε ακόμα, ενώ πρόσθεσε: «Ο επιχειρηματίας δεν είναι ο εχθρός, είναι ο καταλύτης της προόδου».


Ο κ. Προκοπίου, διάβασε και έναν δεκάλογο που εκπόνησε αναφορικά με τις αγκυλώσεις - «εμπόδια» σε επιχειρηματικές προσπάθειες και όχι μόνο.

Αναφερθείς στο μέλλον της ναυτιλίας στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η πανδημία ανέδειξε την αντοχή της ναυτιλίας, «χάρη στην αυτοθυσία των πληρωμάτων» όπως είπε. «Εκείνο που με ανησυχεί είναι το αν θα υπάρχει στην Ελλάδα η ναυτιλία. Κι αυτό θα γίνει μόνο όταν υπάρξει το πλαίσιο εκείνο βάσει του οποίου οι ξένοι επενδυτές θα διαγωνίζονται για να έρθουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Προκοπίου υπογράμμισε ότι πρέπει «να αναλογιστούμε τι γίνεται δίπλα μας με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία. Να σκεφτούμε πόσο τυχεροί είμαστε που βρισκόμαστε μέσα "στην κιβωτό της ειρήνης"».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ της Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, αναφερθείς στο «πάγωμα» της μεταβίβασης των ναυπηγείων, επισήμανε: «Στην Ελλάδα δεν μπορείς ποτέ να προνοήσεις για τα πάντα. Τρέξαμε έναν άρτιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Καταφέραμε να προσεγγίσουμε έναν διεθνή επιχειρηματία. Είναι ένας διαγωνισμός και ένα ακίνητο που κόστιζε στους πολίτες 8 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο. Λύσαμε όλα τα προβλήματα».

Ο ίδιος είπε σχετικά, μεταξύ άλλων: «Ξεπούλημα δεν κάνουμε. Διαχειριστήκαμε τα προβλήματα που υπήρχαν, μείναμε στοχοπροσηλωμένοι έως το τέλος. Δεν ετέθη ζήτημα ως προς το θέμα του διαγωνισμού. Δυστυχώς έγινε προσφυγή στη δικαιοσύνη», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε ως πολιτεία τελικά τι επενδύσεις θέλουμε να προσεγγίζουμε».

Καταλήγοντας, ανέφερε ακόμα: «Καταφέραμε να προσεγγίσουμε επενδυτές και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Προσπαθούμε ως εταιρεία να προσεγγίσουμε διεθνείς επενδυτές. Όντως έχουν γίνει πολλά βήματα και θα τους στηρίξουμε έως το τέλος. Υπάρχει μεγάλη μετεξέλιξη της ΕΤΑΔ».

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ