Σύσκεψη στο Μαξίμου για πρώτες ύλες και εφοδιασμό της αγοράς

Σύσκεψη στο Μαξίμου για πρώτες ύλες και εφοδιασμό της αγοράς

Kυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας σε σιτηρά και φυτικά έλαια

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι προκειμένου να εξεταστούν τυχόν μέτρα σε ενδεχόμενες ελλείψεις σε είδη διατροφής και γενικά στις πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας σε σιτηρά και φυτικά έλαια, με την κυβέρνηση μέσω της υποχρεωτικής απογραφής αποθεμάτων να επιχειρεί να βάλει στοπ σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και τεχνητών ελλείψεων, επιβάλλοντας κυρώσεις όπως κατάσχεση προϊόντων και πρόστιμα από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά πιθανότατα σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσει η δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες.

Υπόχρεοι είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν στοιχεία για αποθέματα σε:

– πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

– λιπάσματα,

– ζωοτροφές,

– ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

– άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και

– φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στη χώρα μας υπάρχει πλήρης επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, με την πραγματοποίηση μάλιστα και εξαγωγών. Για μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο εισάγουμε από εναλλακτικές πηγές όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ & Καναδά.

Σε ό,τι αφορά το ηλιέλαιο, η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο, όμως το 90% της παραγωγής πηγαίνει για βιοκαύσιμο και μόλις το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από την Ουκρανία.

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ