Σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού

Σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού

Από την πρώτη μέρα του 2022 τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ενώ προβλέπεται επιπρόσθετη αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του 2022 όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για την αύξηση κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου, τέθηκε σε ισχύ από χθες, 1η Ιανουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως.

Έτσι ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το κέρδος θα φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους, φυσικά αν είχαν προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012.

Ταυτόχρονα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ο Κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι θα δοθεί πρόσθετη αύξηση το α’ εξάμηνο του 2022. «Η διαδικασία θα εκκινήσει νωρίς μέσα στη χρονιά ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο, σταθμίζοντας και τις αντοχές της οικονομίας» είχε αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ