Κ. Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών οικονομικής διπλωματίας

 Κ. Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών οικονομικής διπλωματίας

Μεταφορά του Enterprise Greece και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών

 

Εκδήλωση για την παρουσίαση της Τεχνικής Βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον Ολλανδικό Οργανισμό, “RVO”, με τίτλο “Restructuring and reforming economic diplomacy in Greece”, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» με την συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννη Σμυρλή.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για “αλλαγή παραδείγματος” στην Οικονομική Διπλωματία και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, μετά την νομοθετική ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά του Enterprise Greece και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών.
“Ταξίδεψα με τον πρωθυπουργό στην Ολλανδία, πριν την εμφάνιση της πανδημίας, και αναζητήσαμε μια γέφυρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας και για αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών από Ολλανδικής πλευράς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διεθνές περιβάλλον” ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης. Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας που βασικό στόχο έχει να εξοπλίσει το Υπουργείο Εξωτερικών με τα κατάλληλα εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στο Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα σχέδιο που στοχεύει: 1) στην αύξηση των εξαγωγών, 2) στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και των προωθητικών δράσεων εξωστρέφειας και τέλος 3) στην βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, ευχαρίστησε τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του έργου, όπως και τον Ολλανδικό Οργανισμό, “RVO”, και στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τον επανασχεδιασμό της οικονομικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της ευρείας μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας αναφέρθηκε στη σύσταση της «Ενιαίας Πύλης Εξωστρέφειας», στο δίκτυο των Πρεσβειών και των Γραφείων ΟΕΥ, στην Enterprise Greece (EG), στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και στη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση του πρώτου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι στην εκδήλωση, παρευρέθησαν η Α.Ε. Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της “RVO”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ