Moody's: Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή η Ελλάδα

Moody's: Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή η Ελλάδα


Tο κόστος από τις μεγάλες πυρκαγιές (wildfires) είναι διαχειρίσιμο 

Η Ελλάδα είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της Moody's, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα εδώ και εννέα ημέρες.
Σύμφωνα με την Moody's στην έκθεσή της με ημερομηνία 10 Αυγούστου 2021, το κόστος από τις μεγάλες πυρκαγιές (wildfires) είναι διαχειρίσιμο.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι η έκθεση της Ελλάδας στον περιβαλλοντικό κίνδυνο είναι αυξημένη, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι διαχειρίσιμο, καθώς θα καλυφθεί σε μεγάλο μέρος από την έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Τα περισσότερα μέτωπα είναι πλέον υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές, ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης κάηκαν από την 1η Αυγούστου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών.
Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στην Εύβοια και σε περιοχές της Πελοποννήσου, σημειώνει η Moody's, ενώ το μέτωπο στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχει σβήσει.
Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι έχει απομακρύνει σχεδόν 3.000 άτομα σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες πυρκαγιές, όπως οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και το νερό, η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και το κλείσιμο των δρόμων, είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, γεγονός πιστωτικά αρνητικό, προειδοποιεί η Moody's.
Η κυβέρνηση στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ονομαστικού ΑΕΠ) για αποζημίωση, αποκατάσταση και ανοικοδόμηση για τους πυρόπληκτους.
Θα αναλάβει επίσης άλλα κόστη που σχετίζονται με την πυρόσβεση, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης ειδικών αεροσκαφών, και θα χρειαστεί να αναβαθμίσει εξοπλισμό πυρόσβεσης και δομές πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού οίκου, οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 προκάλεσαν εκτιμώμενη συνολική ζημιά κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ