22 εκατ. θέσεις εργασίας «θυσία» στον κορωνοϊό

22 εκατ. θέσεις εργασίας «θυσία» στον κορωνοϊό

Τον Μάιο του 2021 το ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ είχε πέσει στο 6,6% αλλά παρέμενε τουλάχιστον μία μονάδα πάνω από τα επίπεδα του 2019

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η πανδημία προκάλεσε την απώλεια 22 εκατ. θέσεων εργασίας στις αναπτυγμένες χώρες.

Σε σχετική του έκθεση για την απασχόληση ο οργανισμός σημειώνει πως τα προγράμματα στήριξης που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προστατευτούν περίπου 21 εκατ. θέσεις εργασίας. Ωστόσο, προσθέτει ο ΟΟΣΑ, οι αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αυξηθεί το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι -κυρίως με περιορισμένες δεξιότητες- αναζητούν ματαίως νέας απασχόληση.

Τον Μάιο του 2021 το ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ είχε πέσει στο 6,6% αλλά παρέμενε τουλάχιστον μία μονάδα πάνω από τα επίπεδα του 2019, πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Περισσότερο ευάλωτοι, σημειώνει ο οργανισμός, είναι οι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία σε Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό και Ισπανία. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως χρειάστηκε μία δεκαετία προκειμένου η απασχόληση στους νέους να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ