Σταϊκούρας: Στο 1 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Σταϊκούρας: Στο 1 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το 2021 είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αγγίζοντας τα 11.6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.


«Πριν από ένα μήνα είχαμε πει ότι το 2021 τα μέτρα για να βοηθήσουμε την κοινωνία θα ήταν 7,5 δισ. ευρώ. Τώρα αυτά ανέρχονται σε 11,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να βοηθήσουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με ρευστότητα. Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα θα δείτε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για το πρόγραμμα Γέφυρα 2, για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση με κάλυψη μέρους των παγίων δαπανών στηριζόμενη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Για παράδειγμα, θα δείτε μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε κάθε εβδομάδα lockdown στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Ειδικών.

«Όταν αποφασίστηκε η παράταση, η επέκταση και η διεύρυνση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος αυτών των 12 ημερών ήταν 1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου 50% απώλειας εσόδων και 50% αύξηση δαπανών, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, 520 εκατ. ευρώ είναι από το λιανεμπόριο. Όσο αυτό παρατείνεται κι επεκτείνεται τόσο θα προσεγγίζουμε ένα δημοσιονομικό κόστος που σε μηνιαία βάση είναι 3 δισ. ευρώ», επισήμανε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι δικαιούχοι του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα ανέλθει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, δε θα είναι λιγότεροι συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους. «Στην Επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόψαμε αρκετούς, θέλω να πω ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%».

Σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων και τον Απρίλιο, τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, αλλά το σημαντικό είναι οι πολίτες να δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022. «Και τα επεκτατικά μέτρα που έχουμε, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, να μην αποσυρθούν στην Ευρώπη, αλλά μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας ώστε αυτοί οι αριθμοί να οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή κι όχι μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ δημοσιονομικής χαλαρότητας, δημοσιονομικής ευελιξίας και δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Όπως εξήγησε, κάθε φορά που υπάρχουν εισηγήσεις να αυξηθούν τα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, αυτό σημαίνει μεγαλύτερα ελλείμματα και μεγαλύτερο χρέος. «Άρα, χρειάζεται μια ισορροπία γιατί θα πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε ικανοποιητικό κόστος δανεισμού για να μπορούμε να δανειζόμαστε για να βοηθήσουμε την κοινωνία. Κάθε μήνα έχουμε λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες. Άρα, θα πρέπει να βγάζουμε χρήματα από το ταμείο της χώρας για να καλύψουμε αυτή τη διαφορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, δήλωσε ότι «επί ένα χρόνο η οικονομία λειτουργεί στηρίζοντας όλη την κοινωνία. Έχουμε βοηθήσει πάνω από 550.000 επιχειρήσεις με περίπου 7,5 δισ. ευρώ Επιστρεπτέα Προκαταβολή, έχουμε βοηθήσει πάνω από 3 εκατ. πολίτες είτε με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είτε με επιδόματα, έχουμε κρατήσει και δίνουμε 2 δισ. ευρώ στην εθνική άμυνα για να την ενισχύσουμε το 2021, μειώνουμε ενοίκια και καλύπτουμε το βάρος των ενοικίων και μειώνουμε ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ