Σενάρια επί σεναρίων για την επανεκκίνηση οικονομίας και σχολείων

Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο - Ακολουθούν γυμνάσια και λύκεια - Άγνωστη η ημερομηνία επανεκκίνησης για τα δημοτικά

Σενάρια επί σεναρίων για την επανεκκίνηση οικονομίας και σχολείων

Μετά την «εξαφάνιση» της 16ης Μαρτίου από την κυβερνητική ρητορική, η 22α Μαρτίου εμφανίζεται τώρα ως η ημερομηνία-ορόσημο για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Ο τρόπος του ανοίγματος ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένος από την πορεία της πανδημίας και την -ποθούμενη- αποκλιμάκωση στον αριθμό των ασθενών με κορονοϊό και κυρίως όσων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει πως με ένα μήνυμα στο 13032 οι πολίτες θα μπορούν από τις 22 Μαρτίου να πραγματοποιούν τις αγορές τους για τρεις ώρες την ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν ραντεβού με το κατάστημα της αρεσκείας τους. Βεβαίως θα παραμείνουν σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, καθώς και η διατήρηση της αναλογίας πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα.

Για τα σχολεία, υπάρχει σαφής απόσταση από τις προηγούμενες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων σύμφωνα με τις οποίες η εκπαίδευση θα είχε προτεραιότητα στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κοινωνικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη τη Δευτέρα, για τα γυμνάσια και τα λύκεια ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν πριν το τέλος του μήνα, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία.

Η εξήγηση για την έμφαση που δίνεται στο λιανεμπόριο μπορεί να αναζητηθεί στα οικονομικά στοιχεία που ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104.6. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ