Πύραυλοι στη Σαουδική Αραβία βάζουν φωτιά στις τιμές της βενζίνης

Στο +19% το πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο 4μηνο – Στο +11% η βενζίνη

Πύραυλοι στη Σαουδική Αραβία βάζουν φωτιά στις τιμές της βενζίνης

Στόχος επίθεσης με τη χρήση πυραύλων και drones έγιναν εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής εταιρείας πετρελαίου Aramco, με αποτέλεσμα οι τιμές του μαύρου χρυσού να σημειώνουν νέα άνοδο.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Οι τελευταίοι έκαναν λόγο για «ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην καρδιά της Σαουδικής Αραβίας» με 14 drones και πυραύλους. Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες, από την επίθεση δεν προκλήθηκαν ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή τραυματισμοί. Το περιστατικό προκάλεσε άλμα στις τιμές του πετρελαίου, αρχής γενομένης από τις ασιατικές αγορές.

Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε τα 70 δολάρια για πρώτη φορά από τα τέλη του 2019 και η αναταραχή αναμένεται να αποτυπωθεί και στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια στη χώρα μας, οι οποίες έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο το τελευταίο τετράμηνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης στις 4 Μαρτίου η μέση τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης ήταν 1,566 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης 0,945 ευρώ / λίτρο.

Αντίστοιχα στις 4 Ιανουαρίου οι μέσες τιμές λιανικής ήταν στα 1,437 και 0,854 ευρώ το λίτρο, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου -όταν αποφασίστηκε η λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων- ήταν ακόμα πιο κάτω, στα 1,413 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη και σε 0,794 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου και σύμφωνα πάντοτε με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης έχει ανεβεί κατά 10,8%, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση φτάνει το 19%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ