Αυτά είναι τα μέτρα του τρίτου lockdown

Δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους προσωπικής άσκησης - Τι προβλέπεται για την τηλεργασία, τα σχολεία, τον ιδιωτικό τομέα

Αυτά είναι τα μέτρα του τρίτου lockdown

Κλείνουν τα σχολεία από το πρωί της Πέμπτης, καθώς και το λιανεμπόριο, ενώ δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους προσωπικής άσκησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Γνωρίζουμε όλοι πόσο ευμετάβλητα είναι τα δεδομένα και πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοίνωσε εξακολουθεί η ισχύς της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί και από τις 6 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα. Υπενθύμισε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους, όπως και η αποστολή μηνυμάτων στο 13033.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με χρήση του κωδικού 6, καθώς η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα αδικούσε τους κατοίκους των πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Για τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός Αττικής επιτρέπονται με επίδειξη εγγράφων: Μετακίνηση από/ προς εργασίαα, για σοβαρός λόγους υγείας, για μετάβαση σε τελετή ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων, εφάπαξ μετάβαση προς μόνιμη κατοικία και εφάπαξ μετακινήσεις φοιτητών και εφάπαξ μετακινήσεις για εξεταστικά κέντρα. Για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, γενικής και επαγγελματικής, με εξαίρεση τις μονάδες ειδικής αγωγής όλων των εβδομάδων. Το πρωί για γυμνάσια και λύκεια και το μεσημέρι για δημοτικά και νηπιαγωγεία. Παράλληλα επαναλειτουργεί η εκπαιδευτική τηλεόραση. Αναστέλλεται η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Στις μεταφορές ορίζεται μέγιστη πληρότητα 65% στα μέσα μεταφοράς και 50% στα πλοία (ή 55% για τα πλοία με καμπίνα). Οδηγός και δύο επιβάτες σε ΙΧ και ταξί.

Θρησκευτικές τελετές από τους ιερείς χωρίς παρουσία άλλων προσώπων. Παραμένει ο περιορισμός της παρουσίας των 9 ατόμων σε τελετές όπως γάμοι και κηδείες.

Για το δημόσιο

Για το δημόσιο ισχύει η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στον αριθμό των υπαλλήλων που θα θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας, ανέφερε η αρμόδια γραμματέας ανθρώπινου δυναμικού, Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και μόνο με ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών στο δημόσιο. Για τους γονείς παιδιών ως τη Γ’ Γυμνασίου προβλέπεται παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο ή μείωση ως και 25%. Άδεια ειδικού σκοπού τριών ημερών συν μία από τις κανονικές άδειες.

Λιανεμπόριο

Κλείνουν καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Εξαιρούνται καταστήματα τροφίμων, ειδών κατοικίδιων, οπτικών ειδών και βαρηκοϊας κατόπιν ραντεβού, ανθοπωλεία για τις 13-14 Φεβρουαρίου, καθαριστήρια, ΚΤΕΟ, συνεργεία αυτοκινήτων, λαϊκές αγορές, τηλεπικοινωνιακών εταιρειών μόνο για επισκευή συσκευών. Συνεχίζει η λειτουργία του take away και της παραλαβής φαγητών και ποτών στο σπίτι. Συνεχίζεται η κατασκευαστική (οικοδομική) δραστηριότητα.

Ιδιωτικός τομέας

Η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη σημείωσε πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρήσουν σε ορθή επανάληψη για τον αριθμό των εργαζομένων που θέτουν σε αναστολή. Ανακοίνωσε επίσης πως παρατείνεται η ισχύς του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ όπως ανακοινώθηκε στον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει σε ισχύ η εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% των εργαζομένων. Δίνεται επίσης η δυνατότητα κλιμακωτής προσέλευσης και αποχώρησης σε χρονικό διάστημα δύο ωρών, χωρίς την υποχρέωση της υποβολής σχετικής πληροφορίας στο σύστημα Εργάνη. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα παροχής τρίωρης άδειας για δύο φορές τον μήνα με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος για τη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού.

Πάνω από 45 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα στο τελευταίο τρίμηνο

Από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης ανέφερε πως στο τρίμηνο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου έχουν πραγματοποιηθεί 6,5 εκατ. έλεγχοι σε όλη τη χώρα και βεβαιώθηκαν 156.000 παραβάσεις, ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων διαμορφώθηκε στα 45,7 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε πως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με έμφαση στους χώρους εργασίας αλλά και στους χώρους συγχρωτισμού όπως οι λαϊκές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ