Η εφαρμογή για τα αδήλωτα τετραγωνικά επιστρέφει

Η εφαρμογή για τα αδήλωτα τετραγωνικά επιστρέφει

Άλλη μια ευκαιρία θα έχουν σύντομα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά, αυτή τη φορά όμως η διαδικασία θα προβλέπει και την καταβολή προστίμου.

Την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει ήδη αποδεχθεί η Κέντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ το περασμένο Σάββατο ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, το αίτημα της ομοσπονδίας για επαναλειτουργία της πλατφόρμας καταχώρισης των αδήλωτων τετραγωνικών έχει γίνει δεκτό.

Η ανακριβής δήλωση η ανακριβής δήλωση για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ τεράστιο μέρος των δομημένων επιφανειών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας:

-Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους δήμους από την online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά. Για το θέμα αυτό εξετάζεται μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει του ιδιοκτήτες χωρίς να πλήττει τα έσοδα των δήμων.

-Στις επιφάνειες που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού 20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο να φθάνει το 50%.

-Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ