Το κράτος πληρώνει - Δείτε τι και πότε: επιδόματα, δώρο Χριστουγέννων, αποζημιώσεις ιδιοκτητών

Ξεκίνησαν οι καταβολές της επιστρεπτέας προκαταβολής - Δυνατότητα ένταξης και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, έρχονται τα επιδόματα αναστολών και συνεργασίας - τελευταία ευκαιρία για τις αποζημιώσεις του Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το κράτος πληρώνει - Δείτε τι και πότε: επιδόματα, δώρο Χριστουγέννων, αποζημιώσεις ιδιοκτητών

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ δίνεται η ευκαιρία και σε 10.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των επιδομάτων στους εργαζόμενους ενώ αύριο και μεθαύριο δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων για να πάρουν τις αποζημιώσεις που αντιστοιχούν για τον μήνα Νοέμβριο. Το κράτος πληρώνει. Δείτε τι και πότε. 

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Εργασίας Άννας Στρατινάκη, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν:

1.Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020 -μετά και την διαδικασία των διασταυρώσεων-, σε συνάρτηση με το άρθρο 112 του ν. 4764/2020 (ΦΕΚ Α’ 256) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 3297/110/22-01-2021 (ΦΕΚ Β΄ 240/25.01.2021) , καθώς και το δώρο Χριστουγέννων για όλους τους μήνες μέχρι και τον Νοέμβριο 2020.

2.Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω των αναστολών των συμβάσεων εργασίας καθώς και το αναλογούν δώρο Χριστουγέννων μέχρι τον Δεκέμβριο 2020 σε δικαιούχους που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις-διορθώσεις, είτε συμπεριλαμβάνονται στην τελική εκκαθαριστική λίστα πληρωμών μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020.

3.Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση (καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί / ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων) που είτε προέβησαν σε ορθές επαναλήψεις – διορθώσεις, είτε ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία διασταυρώσεων.

Από την Πέμπτη 04/02/2021 θα καταβληθούν:

1.Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.

2.Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας - Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020.

3.Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

4.Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

Μία και σήμερα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια λόγω κορωνοϊού τον Νοέμβριο, καθώς και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, για να εισπράξουν τις ενισχύσεις, που δικαιούνται. Πρόκειται για συνολικά 110.000 δικαιούχους, που δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στο myTAXISNET, για να κατατεθούν εκεί τα χρήματα.
Τις προηγούμενες ημέρες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους απέστειλε mail υπενθύμισης, ώστε να συμπεριληφθούν στις επικείμενες πληρωμές ενισχύσεων.

Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, όσοι δηλώσουν τον ΙΒΑΝ μέχρι αύριο Πέμπτη στις 12:00, θα προλάβουν την πληρωμή Πέμπτης (ενοίκια Νοεμβρίου) και μέχρι τις 12:00 της Παρασκευής, θα προλάβουν την πληρωμή της Παρασκευής (επίδομα θέρμανσης).

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σήμερα, συνεπές προς το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει, στην πρώτη καταβολή ποσών σε δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5.

Παράλληλα, διευρύνει τους δικαιούχους της ενίσχυσης, παρέχοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτόν τον κύκλο του χρηματοδοτικού εργαλείου και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο 1.11.2019-29.2.2020 ή 1.8.2020-31.10.2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν κατά την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης όσες επιχειρήσεις δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα:

  1. Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 964, πρώτων, δικαιούχων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 639 εκατ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται στα 3.133 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 269.420 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία οριστικής υποβολής της αίτησης λήγει την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021.

Η επόμενη πίστωση ποσών του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή.

  1. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών και των Υφυπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία θα υπογραφεί άμεσα, θα καθορίζεται ότι ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή την εν λόγω περίοδο), είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.

Ειδικά για τις παραπάνω επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19 Ιανουαρίου 2021, η πλατφόρμα “myBusinessSupport”, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου που λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2021, θα ανοίξει και πάλι για την αποδοχή από μέρους των ανωτέρω επιχειρήσεων των ποσών ενίσχυσης, με καταληκτική ημερομηνία τις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Εάν με βάση τη Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060/2021 - ΦΕΚ 89/Β/16-1-2021 απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.

  1. Με την ίδια Απόφαση, θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”, αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση.

Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”.



--

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ