Το "χριστουγεννιάτικο δώρο" που ετοιμάζει η κυβέρνηση για δύο εκατομμύρια πολίτες

Επίδομα θέρμανσης, μη επιστρεπτέα προκαταβολή, τριπλή επιδότηση στεγαστικών δανείων, αναδρομικά σε κληρονόμους και συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης - Σενάριο και για έκτακτο μέρισμα

Το "χριστουγεννιάτικο δώρο" που ετοιμάζει η κυβέρνηση για δύο εκατομμύρια πολίτες

Η κυβέρνηση θέλει να ρίξει χρήμα στην αγορά μέσα στα Χριστούγεννα και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερο. Από τώρα γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να συγκεντρωθούν οι «πηγές χρηματοδότησης» αυτής της χριστουγεννιάτικης ένεσης ρευστότητας.

Στο τραπέζι υπάρχει ήδη το ανανεωμένο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο (συνολικού ύψος 84 εκατ. ευρώ), η 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μοιράσει περίπου 700 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων ένα σημαντικό τμήμα θα είναι δανεικά και αγύριστα) ενώ θα καταβληθεί σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και η «τριπλή δόση» για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων με το ποσό να προσεγγίζει ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 θα εισπράξουν ακόμη έναν γύρο αναδρομικών -το ύψος τους εκτιμάται σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ- ενώ αναζητείται και μια ανακοίνωση «έκπληξη» με ένα έκτακτο μέτρο στήριξης το οποίο θα ενισχύει με ζεστό χρήμα κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Παρά τις διαψεύσεις, το ενδεχόμενο ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι θα μείνουν και εκτός της μοιρασιάς των αναδρομικών, παραμένει πάνω στο τραπέζι ως πρόταση. Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να αποτυπωθούν και στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

  • Οι ανακοινώσεις για το νέο επίδομα θέρμανσης αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Όσοι καταναλώνουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θα λάβουν και φέτος επίδομα καθώς τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια δεν θα αλλάξουν. Είναι πάντως πολύ πιθανό ότι θα έχουμε αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συμπεριλάβει και κριτήριο καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην κάθε περιοχή ώστε η οικονομική ενίσχυση να γίνει όσο το δυνατόν δικαιότερη. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ιστορικά στοιχεία καιρικών συνθηκών της Εθνικής Μετεορολογικής Υπηρεσίας.
  • Η τελική επεξεργασία των αιτήσεων για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων -ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 145.000 αιτήσεις- θα ξεκινήσει μετά το τέλος Οκτωβρίου οπότε εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μετά την παράταση που δόθηκε. Στο υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιδοτηθούν τρεις μηνιαίες δόσεις του 2020 ώστε να καταβληθούν μαζεμένα χρήματα στους δικαιούχους.
  • Τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας και συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016, θα υπολογιστούν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά. Το ποσό εκτιμάται σε πάνω από 80 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί επίσης μέσα στον Δεκέμβριο.
  • Η 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τα μέσα Νοεμβρίου (με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης και την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος) αλλά οι εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Δεκέμβριο. Για τις περιοχές που θα μπουν στην κατηγορία 4 όσον αφορά στην πανδημία και στα περιοριστικά μέτρα, θα δίνεται επιδότησης 50% ενώ για τους επαγγελματίες της κατηγορίας 3, θα δίνεται επιδότηση 30%. Δηλαδή, στην κατηγορία 4, αν το δάνειο είναι 1000 ευρώ, ο επαγγελματίας θα επιστρέφει τα 500.
  • Ως προς το «μέτρο έκπληξη» στο οικονομικό επιτελείο τηρούν σιγή ιχθύος. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης (σ.σ ήδη ανακοινώθηκε το πακέτο των ενισχύσεων για τις περιοχές που θα μπαίνουν στην κατηγορία 4) αλλά αυτό δεν αποκλείει νέες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ