Τα 12 μέτρα που ενισχύουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 6,8 δις - Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για έναν χρόνο, μείωση εισφορών κατά τρεις μονάδες – μηδενικές εισφορές για έξι μήνες για όσους προσλάβουν, άμεση κατάργηση ΕΝΦΙΑ για 26 νησιά

Τα 12 μέτρα που ενισχύουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 6,8 δις - Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Τέσσερα μέτρα για την εργασία, τρία μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και πέντε παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων ανακοίνωσε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε κατάλογο έξι παρεμβάσεων για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

  1. Μειώνονται κατά τρεις μονάδες από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών για το 2021.
  2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει για ένα έτος, καταρχήν το 2021.
  3. Θεσμοθετείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη ανεξαρτήτως του μισθού και του εργοδότη με τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας δεν θα μειώνονται. Προκύπτει κέρδος 2800 ευρώ στο εξάμηνο για μια πρόσληψη.
  4. Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται και ενισχύεται έως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων για τους πέντε κλάδους που πλήττονται περισσότερο,
  5. Ανοίγει αμέσως ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με αποδοχές 1,5 δις. ευρώ. Θα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές και χωρίς προσωπικό. Θα υπάρξει και τέταρτος κύκλος με 600 εκατ. ευρώ.
  6. Θεσπίζεται το μέτρο των υπερ-αποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις για τρία χρόνια.
  7. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους ύψους 1,4 δις. ευρώ των κυρίων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατ. ευρώ λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
  8. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα λόγω της κρίσης. Απαλλάσσονται αμέσως οι ιδιοκτήτες από την υποχρέωση αυτού του φόρου από φέτος.
  9. Αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις.
  10. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μηνιαίος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου.
  11. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
  12. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας. Μειώνονται σε 50 αντί για 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων. Εντάσσονται έτσι εποχικοί εργαζόμενοι.

Η συνολική ενίσχυση της οικονομίας φτάνει στα 6,8 δις. ευρώ

Έξι εμβληματικές αποφάσεις για την ενίσχυση των ελληνικών όπλων οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Η πολιτική μας αεροπορίας αποκτά μια μοίρα Rafale
  2. To πολεμικό ναυτικό αποκτά τέσσερις φρεγάτες και αναβαθμίζει άλλες τέσσερις
  3. Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο των τριών κλάδων με κατευθυνόμενους πυραύλους για την αεροπορία, τορπίλες για το ναυτικό κλπ
  4. 15 χιλιάδες προσλήψεις στο στρατό. Δωρεάν πιστοποίηση στην στρατιωτική θητεία
  5. Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία
  6. Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Σε κάθε επιχειρησιακό επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ