ΥΠΟΙΚ: Ρυθμίσεις για Ελληνικό, αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις

ΥΠΟΙΚ: Ρυθμίσεις για Ελληνικό, αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις

Σειρά διατάξεων που αφορούν στην επένδυση του Ελληνικού, στην αποκρατικοποίηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης και στην ενίσχυση της ρευστότητας σειράς επιχειρήσεων, κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες ρυθμίσεις ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και τη σύγχρονη αγορά κεφαλαίου. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

  • Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι το Ελληνικό. «Με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα για την υλοποίηση της εμβληματικής επένδυσης. Εισάγουμε τη διαδικασία για να προχωρήσει η διανομή των ακινήτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον Προτιμητέο Επενδυτή», σημειώνει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
  • Η προώθηση αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτή του περιφερειακού λιμένα Αλεξανδρούπολης. Με την προτεινόμενη διάταξη αίρονται σημαντικά εμπόδια, τα οποία καθυστερούσαν την αξιοποίηση καίριων περιφερειακών λιμένων της χώρας.
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Με την προτεινόμενη διάταξη επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις στη Θράκη.
  • Η απρόσκοπτη διενέργεια δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών εκκρεμουσών διαδικασιών ειδικής εκκαθάρισης, με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων.