Όλα τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση - Τι θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου

Όλα τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση - Τι θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου

Σειρά «στοχευμένων» μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου- προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Στα άμεσης εφαρμογής στοχευμένα μέτρα προβλέπεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση, η επιδότηση των εργαζομένων που θα κληθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, η οικονομική «αποζημίωση» των ιδιοκτητών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, η στοχευμένη και με κριτήρια επιδότηση των δανειοληπτών για χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον κορωνοϊό

Με το κλείσιμο του κύκλου εφαρμογής των «στοχευμένων μέτρων» θα σχεδιαστούν τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που εφαρμοστούν μέσα στο 2021. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα –και παρά τον κορωνοϊό- η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης καθώς προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά θα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη (μέσα και από τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος) αλλά και η μείωση του δείκτη της ανεργίας.

Για την κυβέρνηση άλλα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (σ.σ καταβολή ενίσχυσης 800 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως οικονομικών δεδομένων παρά μόνο με τη χρήση του ΚΑΔ ή ενιαία έκπτωση 25% σε όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τους φόρους του συγκεκριμένου διμήνου) δεν πρέπει να υπάρξουν και τους επόμενους μήνες. Κρίνεται ότι τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια του φετινού προϋπολογισμού θα πρέπει πλέον να αξιοποιηθούν για στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα αρχίσουν να νομοθετούνται από τις επόμενες ημέρες. Κεντρικός στόχος είναι να στηριχθούν όσοι εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο (π.χ εστίαση, μεταφορές, τουρισμός) χωρίς όμως να «ξεφύγει» το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού πάνω από το 4,7-5% του ΑΕΠ (κάτι που σημαίνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί κοντά στο -2%). Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί:

1. Η μεταφορά του σερβιριζόμενου καφέ, των αναψυκτικών και των φυσικών χυμών στον χαμηλό συντελεστή του 13% από το 24% που είναι σήμερα. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ ακόμη και αν η εφαρμογή του ΦΠΑ 13% διατηρηθεί έως το τέλος του έτους.

2. Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η μεταφορά στον χαμηλό συντελεστή και για τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έστω και μόνο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν προκειμένου να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο έκδοσης εισιτηρίων έστω και με τα μέτρα ασφαλείας.

3. Η θέσπιση έκπτωσης φόρου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του «κουρέματος» των ενοικίων. Το πιθανότερο σενάριο είναι η θέσπιση κλίμακας με μειωτικούς συντελεστές οι οποίοι θα εφαρμόζονται επί του εισοδήματος που χάθηκε από τα ενοίκια. Δηλαδή, αν κάποιος έχασε ενοίκια 1000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου εισοδήματος 200-300 ευρώ. Μεγαλύτεροι θα είναι συντελεστές έκπτωσης φόρου (ακόμη και 50%) για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Το ποσό των απωλειών θα προκύπτει από δηλώσεις που θα γίνονται σε ειδική πλατφόρμα του Taxis.

4. H άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος επιδότησης εργασίας ώστε να λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου. Δυνατότητα χρήσης των επιδοτήσεων θα δίδεται σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις και για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ανά επιχείρηση ενώ θα υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έως και 6 μήνες αλλά θα παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει μόνιμα ενεργό προκειμένου και στο μέλλον να αντιμετωπίζονται έκτακτα γεγονότα με όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό απολύσεων.

5. Από τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο για εφαρμογή το πρόγραμμα επιδότησης των δανειοληπτών «πράσινων» αλλά και κόκκινων. Θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ οι δικαιούχοι θα είναι αποκλειστικά οι πληττόμενοι από την πανδημία κάτι που σημαίνει ότι θα μπει και τέτοιου είδους κριτήριο (π.χ ο μισθωτός να έχει μπει σε καθεστώς αναστολής ή να έχει απολυθεί και ο επαγγελματίας να εμφανίζει μεγάλη μείωση εσόδων).

6. «Στοχευμένη» θα είναι και η επικείμενη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου ώστε να αφορά κερδοφόρες επιχειρήσεις του 2019 που φέτος έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από την κρίση. Η υλοποίηση του μέτρου αναμένεται να καθυστερήσει προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει στα χέρια του όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την φετινή πορεία των οικονομικών επιδόσεων. Το πιθανότερο είναι ότι οι νέοι συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο και ότι θα γίνει διορθωτική εκκαθάριση των δηλώσεων των νομικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ