Ύφεση 6% στην Ελλάδα "βλέπει" η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Αλλά και αντίστοιχη ανάπτυξη το 2021 - Αβεβαιότητα "άνευ προηγουμένου"

Ύφεση 6% στην Ελλάδα "βλέπει" η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 6% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι όμως πιθανή η ανάκαμψη κατά 6% το 2021. Οι οικονομίες των περιοχών όπου επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συρρικνωθούν κατά 3,5% κατά μέσο όρο φέτος.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει σε νέα έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιδιώκοντας να προσεγγίσει και αυτή τις συνέπειες στην οικονομία από την πανδημία.

Η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 6 τοις εκατό το 2020 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Η Τράπεζα αναμένει ότι η χώρα θα ανακάμψει γρήγορα το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6 τοις εκατό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EBRD, «ο κορoνοϊός διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η έκταση της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και των συναφών ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Οι οικονομίες στις περιφέρειες της EBRD ενδέχεται να συρρικνωθούν κατά μέσο όρο κατά 3,5 τοις εκατό φέτος, με πιθανή ανάκαμψη 4,8 τοις εκατό το 2021, ανέφερε η έκθεση, προειδοποιώντας ότι οι προβλέψεις υπόκεινται σε «άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα».