Σταϊκούρας: Ύφεση για φέτος

Ανακοινώσεις από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας

Σταϊκούρας: Ύφεση για φέτος

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος λόγω των επιπτώσεων από την επιδημία του κορονοϊού εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, σχολίασε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αντίστοιχα, το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ.

«Εφαρμόζουμε πολιτικές ώστε να κρατήσουμε την οικονομία μας όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα μας και στην μετά-κορονοιό εποχή» ανέφερε και πρόσθεσε πως με τα μέτρα που εξειδικεύτηκαν σήμερα καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατ. μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως «από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μετά το πέρασμα της κρίσης με ένα γρήγορο οικονομικό σοκ θα βάλουμε μπροστά τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία. Εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και διευρυμένα μέτρα των ανθρώπων της εργασίας».

Πρόσθεσε πως «ανεύθυνες πληροφορίες περί επιβολής capital controls βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό, και ένα από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη». Νωρίτερα, υπήρξε μεγάλος αριθμός αναρτήσεων στα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης που ερμήνευαν ως επιβολή capital controls το μέτρο που ανακοίνωσαν οι τράπεζες για αναλήψεις κάτω των 400 ευρώ υποχρεωτικά από τα ΑΤΜ.


Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται

Αποζημίωση 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που απασχολούν λίγα άτομα. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου και Μαρτίου, καθώς και των ρυθμίσεων που λήγουν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβασης εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (για εμπρόθεσμη καταβολή

Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.

Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ