Προάγγελος μέτρων για την τόνωση της οικονομίας

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της Ε.Ε. ίσως και σήμερα - Στο τραπέζι και η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων - Τα σχέδια της ΕΚΤ

Προάγγελος μέτρων για την τόνωση της οικονομίας

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αναζητήσουν απαντήσεις στην απειλή της ύφεσης που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού.

Στο τραπέζι σύμφωνα με το Reuters βρίσκεται ακόμα και η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν ανέφερε πως υπό εξέταση βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές προτάσεις.

Η Κομισιόν, σχολίασε, αξιολογεί τους όρους με τους οποίους θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία ώστε τα κράτη-μέλη να προσφέρουν στήριξη στους τομείς της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη νέα κρίση.

Ήδη η Ιταλία έλαβε το πράσινο φως για να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της πάνω από τα όρια της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις από αυτή στην οικονομία της.

Σε ανάρτησή του στο Twitter τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως θα συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των 27 ηγετών με θέμα συζήτησης τον κορονοιό και τον συντονισμό των ενεργειών.

Παράλληλα, με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη 12 Μαρτίου. Δεν αποκλείεται η κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης, αν και η άμεση μείωση των επιτοκίων δεν φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες. Στα πιθανά σενάρια περιλαμβάνεται η παροχή ρευστότητας με στόχο τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και μικρού μεγέθους επιχειρήσεων, καθώς και η χαλάρωση των κανόνων του προγράμματος αγοράς τίτλων προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτό ακόμα και ομόλογα -όπως τα ελληνικά- που στερούνται επενδυτικής βαθμίδας σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ