Προ των πυλών τα μέτρα για την οικονομία

Σταδιακά οι ανακοινώσεις - έρχονται αναστολές υποχρεώσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Προ των πυλών τα μέτρα για την οικονομία

Οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην οικονομία αρχίζουν να γίνονται εμφανείς και η κυβέρνηση –ύστερα και από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε- αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση των πρώτων μέτρων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δόσεις. Αρχικά θα ανακοινωθούν μέτρα που αφορούν σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από αποφάσεις της κυβέρνησης,, σε δεύτερη φάση τα μέτρα θα επεκταθούν σε επίπεδο νομών ενώ η 3η φάση θα είναι τα μέτρα για το σύνολο της χώρας. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας. Επίσης, υποστήριξε ότι ο κατάλογος των πιθανών μέτρων περιλαμβάνει από αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι απευθείας ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Ο κατάλογος των κλάδων που υφίστανται ήδη ζημιές από τον κορωνοϊό διευρύνεται. Εκτός από τις τουριστικές επιχειρήσεις και την ναυτιλία, αρχίζουν και παρουσιάζονται κρούσματα σε κινηματογράφους, θέατρα, στον κλάδο της διοργάνωσης συνεδρίων, στις αεροπορικές εταιρείες, σε εστιατόρια κ.α. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά μέχρι και την κίνηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να έχουν εικόνα για το αν υπάρχει περιορισμός των μετακινήσεων. Μια ακόμη ένδειξη, είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν συνεχώς δείκτες που αποτυπώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Από τις ηλεκτρονικές πληρωμές των πολιτών μέχρι τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς. Και αυτό προκειμένου να υπάρχει επικαιροποιημένη εικόνα. Ο Μάρτιος, δεν έχει πολλές τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Καταβάλλεται ο ΦΠΑ μόνο από τις μεγάλες εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (σ.σ αφορά στις συναλλαγές του Ιανουαρίου) και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων. Βέβαια, ειδικά ο φετινός Μάρτιος έχει προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα:

  1. Μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να πληρωθεί η δόση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας είτε στην πάγια ρύθμιση. Μη καταβολή της δόσης μπορεί να επιφέρει είτε σημαντική οικονομική επιβάρυνση είτε και απώλεια της ρύθμισης. Ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού και την αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων, θα εξεταστεί το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί πρόσθετο χρονικό περιθώριο.
  2. Μέχρι τις 13 Μαρτίου, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, μια απόφαση η οποία θα τους επηρεάσει για ολόκληρη τη χρονιά. Η προθεσμία είναι αυστηρή καθώς στις 16 Μαρτίου θα πρέπει να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για 1,44 εκατομμύρια ασφαλισμένους και μέχρι τις 20 Μαρτίου να πληρωθούν οι πρώτες εισφορές βάσει του νέου καθεστώτος. Ενδέχεται να δοθεί πρόσθετος χρόνος.
  3. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους. Η παράταση έως το τέλος Ιουνίου αφορά μόνο σε όσους θα τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες μετά το τέλος Μαρτίου. Πλέον είναι πιθανό να εξεταστεί παράταση για όλους τους ιδιοκτήτες καθώς ανεξάρτητα από το αν η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, σε χιλιάδες περιπτώσεις απαιτείται συνεργασία του ιδιοκτήτη είτε με τον λογιστή είτε με τον μηχανικό προκειμένου να γίνει σωστά η αποτύπωση της επιφάνειας του ακινήτου τόσο στο Ε9 της εφορίας όσο και στην πλατφόρμα των δήμων.
  4. Μέσα στον Μάρτιο, εκπνέει η προθεσμία και για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αφορά οφειλέτες που είχαν αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες με την πλατφόρμα μέσα στο 2019 (σ.σ δεν είχαν φανεί τα χρέη τους στο σύστημα με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ρύθμιση). Πιθανό το να δοθεί πρόσθετος χρόνος και στην συγκεκριμένη ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ