Αρχίζει το παζάρι για τον κατώτατο μισθό

Αρχίζει το παζάρι για τον κατώτατο μισθό

Η συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά άνοιξε τη συζήτηση και για την αναπαροσαρμογή του κατώτατου μισθού, υπό το βάρος των στοιχείων της Εργάνης που καταδεικνύουν τον συνεχιζόμενο… θρίαμβο της μερικής απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Παρασκευή πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με ευθύνη και ρεαλισμό τον Ιούνιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, επαναλαμβάνοντας πως η σύνδεση της αύξησής του με την πορεία του ΑΕΠ ισχύει απόλυτα.

Η διαδικασία ξεκινά…

Δεδομένου της κυβερνητικής πρόθεσης για νομοθέτηση στις αρχές του καλοκαιριού, ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του τρέχοντος μηνός. Τράπεζα της Ελλάδος, ΣΕΒ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕ, ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ και άλλοι φορείς αναμένεται να δώσουν το παρών στη διαδικασία ώστε να υποβάλουν μία έκθεση ως το τέλος Μαρτίου.

Στην έκθεση αυτή θα καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο των αμοιβών και θα γίνονται προτάσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Ο Απρίλιος θα είναι μήνας διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, μαζί με τα υπομνήματα που θα έχουν υποβληθεί στο μεταξύ θα προωθηθούν προς επεξεργασία στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Μέχρι το τέλος του Μαΐου το ΚΕΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη δική του εργασία και τη σύνταξη ενός πορίσματος επί της διαβούλευσης που θα έχει προωθηθεί και αυτό το πόρισμα θα είναι η πρόταση που θα φτάσει στο γραφείο του υπουργού Εργασίας.

Εκείνος, θα κληθεί να παρουσιάσει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και ουσιαστικά να ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας που είναι η έκδοση των αποφάσεων με τις οποίες θα καθορίζεται το αναθεωρημένο επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί όχι περισσότερο από 5% και το “ταβάνι” προδιορίζεται στην περιοχή των 682 ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Το ύψος του κατώτατου μισθού υπολογίζεται πως επηρεάζει περί τους 700.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Επηρεάζει επίσης τις τελικές απολαβές όσων απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ μία μεγάλη σειρά επιδομάτων (όπως τα ανεργίας και γάμου) επηρεάζονται και αυτά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ που επικαλείται ο ΣΕΒ ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζόμενων κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019 διαμορφώθηκε σε 952 ευρώ, έναντι 920 ευρώ το 2018 και 938 ευρώ το 2017.

Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει εστία έντονης αντιπαράθεσης στο πολιτικό πεδίο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στις αρχές Φεβρουαρίου πρόταση νόμου για αύξηση από 7,5% κατ’ έτος την ερχόμενη διετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ