Πωλούνται σπίτια για… ένα ευρώ

Ευρηματικότητα αλά ιταλικά

Πωλούνται σπίτια για… ένα ευρώ

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μαζί και η δική μας, προσπαθούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές με δέλεαρ μία βίζα ή φορολογικά κίνητρα. Κάποια χωριά στην Ιταλία κάνουν ένα βήμα παραπέρα.

Το χωριό Μπιβόνα στη Σικελία είναι μια σκιά του ένδοξου παρελθόντος του, όταν αποτελούσε κέντρο για την ευρύτερη περιοχή και ήταν μία δυναμική κοινότητα με 8.000 κατοίκους. Με λιγότεραο από 3.800 μόνιμους κατοίκους σήμερα το χωριό προσπαθεί για καλύτερες ημέρες και οι τοπικές αρχές προέκριναν ένα φιλόδοξο και τολμηρό σχέδιο.

Με μόλις ένα ευρώ μπορείτε να αγοράσετε ένα από τα ακατοίκητα σπίτια του Μπιβόνα με την υποχρέωση να αποκαταστήσετε όσες ζημιές έχει και να το ξανακάνετε κατοικήσιμο.

Το τοπικό δημοτικό συμβούλιο υπόσχεται επιπλέον κίνητρα όπως ευνοϊκή φορολογία, ενώ σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει όσους προσπαθούν να επωφεληθούν θέτει ως όρο την κατάθεση 2.500 ευρώ με τη μορφή εγγύησης και την ανάληψη της υποχρέωσης για ολοκλήρωση των εραγσιών αποκατάστασης την τετραετία.

Το Μπιβόνα δεν είναι ο μόνος οικισμός που προσπαθεί να βρει επενδυτές εκτός των συνόρων. Παρόμοια προγράμματα έχουν λανσάρει και άλλες κοινότητες στη Σικελία, όπως η Καμαράτα, με τη διαφορά όμως πως ζητούν από τους υποψήφιους επενδυτές εγγυήσεις της τάξης των 5.000 ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ζητά το Μπιβόνα. Σε άλλες περιοχές της χώρας οι τοπικοί άρχοντες υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Στo Μολίζε της κεντρικής Ιταλίας οι αρχές προσφέρουν ως και 24.000 ευρώ σε όποιον θέλει να ξεκινήσει μία επιχειρηματική δραστηριότητα που θα τονώσει την οικονομία της περιοχής.

Όλοι τους θέλουν, ουσιαστικά, να ζήσουν την επιτυχία της Σαμπούκα, που στα τέλη του 2018 αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί ακατοίκητα σπίτια για μόλις ένα ευρώ. Μέσα σε λίγες ώρες το τηλεφωνικό κέντρο στο δημαρχείο της μικρής πόλης της Σικελιάς δέχθηκε καταιγισμό κλήσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι πιο… γρήγοροι εκ των οποίων απέκτησαν ένα σπίτι στο κέντρο του ιταλικού νησιού… Μπορείτε να φανταστείτε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ