Καμπανάκι ΟΟΣΑ για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Καμπανάκι ΟΟΣΑ για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή το 2020 και πιθανώς και αργότερα, εάν η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας διαχυθεί

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με τον βραδύτερο ρυθμό από την χρηματοπιστωτική κρίση, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις και το εμπόριο να έχουν πληγεί από την κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε πως τώρα αναμένει η παγκόσμια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών να αυξηθεί 2,9% φέτος, με τον μικρότερο ρυθμό από το 2009, όταν η οικονομία παγκοσμίως είχε βυθιστεί σε ύφεση από το –σε κατάσταση σχεδόν κατάρρευσης- χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αναμένει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή το 2020 και πιθανώς και αργότερα, εάν η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας διαχυθεί σε άλλους τομείς της οικονομικής τους σχέσης.

Ο ΟΟΣΑ επισήμανε ότι οι θυγατρικές εταιρειών των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, εμφάνισαν πωλήσεις που υπερβαίνουν τις συνολικές αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα.

Όπως και άλλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ο ΟΟΣΑ έχει υποστηρίξει το ελεύθερο εμπόριο και μια πιο ανοιχτή οικονομία παγκοσμίως, ως την πορεία προς ευημερία.

"Η βασική μας ανησυχία είναι ότι αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης εδραιώνεται όλο και περισσότερο", ανέφερε η Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ περιέκοψε ακόμη τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και σε σειρά αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Αναμένει το αμερικανικό ΑΕΠ στο 2,4% φέτος και 2% στο επόμενο έτος, ενώ τον Μάιο προέβλεπε 2,8% και 2,3%.

Προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις εκτιμήσεις για το 2019, για το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, και τη Νότια Αφρική.

Πλην της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί και για το Brexit, όπου αναφέρει ότι μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα επηρεάσει το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 2% και το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5%.

Θα φέρει δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση και την ΕΕ στα πρόθυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ