Νέο σήμα κινδύνου από την ΤτΕ για το πλεόνασμα

Νέο σήμα κινδύνου από την ΤτΕ για το πλεόνασμα

Υστέρηση στους δημοσιονομικούς στόχους εξακολουθεί να βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος ως αποτέλεσμα των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές.

Η ΤτΕ εκτιμά στο εξαμηνιαίο της δελτίο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,9% αντί του στόχου για 3,5% και τονίζει πως οι παροχές μετρίασαν τη θετική δυναμική που είχε διαμορφωθεί στην περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου. Αυτή η υποχώρηση της δυναμικής ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν επιχειρήθηκε νέα έξοδος στις αγορές.

Η κεντρική τράπεζα επικαλείται και τον ΟΟΣΑ που στις προβλέψεις του αναφέρει πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 θα είναι οριακά πλεονασματικό, γεγονός που παραπέμπει σε δημοσιονομικό κενό σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.


Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα απαιτίεται αναδιάταξη του δημοσιονομικού μείγματος με ενίσχυση της διατηρήσιμης παραγωγής και ανάπτυξης.

«Είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη», αναφέρει η ΤτΕ. Προσθέτει πως η προσφυγή στις κάλπες επέφεραν ραγδαία βελτίση στο κόστος δανεισμού. «Η εδραίωση της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τη διατηρήσιμη επάνοδο στην κανονικότητα. Η διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής είναι μονόδρομος προς την κατεύθυνση αυτή. Για την ενίσχυση του σκοπού αυτού, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση των έως τώρα δημοσιονομικών επιτευγμάτων», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ