Εναρξη τρίτης αξιολόγησης με πρώτο πιάτο τα δημοσιονομικά

Εναρξη τρίτης αξιολόγησης με πρώτο πιάτο τα δημοσιονομικά

Οι λεπτομέρειες της δημοσιονομικής στρατηγικής της Αθήνας εξετάζονται στη σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - θεσμών που, όπως και οι προηγούμενες, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διαδικασία της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης πραγματοποιείται ενόψει των ευρωεκλογών και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε η σχετική έκθεση της Κομισιόν να είναι έτοιμη στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Το ενδιαφέρον των θεσμών εστιάζεται στις ελληνικές προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η Αθήνα έχει αποτυπώσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας την αισιοδοξία της για υπερκάλυψη των στόχων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως φέτος ο στόχος του 3,5% θα ξεπεραστεί τουλάχιστον κατά 0,6% (ή 1,15 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα για το 2020, το 2021 και το 2022 προβλέπεται υπέρβαση του στόχου κατά 0,4%, 0,6% και 1,1% αντίστοιχα. Με βάση αυτά τα ποσοστά, για κάθε έτος προκύπτει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 2 δισ. ευρώ.

Στον σημερινό γύρο των συζητήσεων θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η πορεία των μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ