Συνεχίζεται το παζάρι για την πρώτη κατοικία

Συνεχίζεται το παζάρι για την πρώτη κατοικία

Κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν να ανταλλάσσουν απόψεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τους θεσμούς να ζητούν τη μείωση των ορίων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα έχει προτείνει πως για να υπαχθεί κάποιος στις νέες προστατευτικές διατάξεις δεν θα πρέπει να έχει περιουσία άνω των 260.000 ευρώ και καταθέσεις που θα υπερβσίνουν τις 65.000 ευρώ.

Ωστόσο οι δανειστές θεωρούν πως μια τέτοια ρύθμιση θα αποτελούσε δικαίωση των στρατηγικών κακοπληρωτών και πιέζουν για πολύ πιο αυστηρά όρια που θα κατεβάσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας στις 100.000 ευρώ.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ συμφωνούν στην ανάγκη τα όρια να είναι χαμηλά ώστε το νέο νομοθετικό πλαίσιο να καλύψει μόνο όσους είναι πραγματικά σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και χρήζουν προστασίας.

Η ισχύς του νόμου Κατσέλη έληξε στις 28 Φεβρουαρίου και παρά τις κατ'επανάληψη διαβεβαιώσεις περί άμεσης κατάθεσης στη Βουλή της νέας ρύθμισης, αυτή φαίνεται να καθυστερεί σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ