"Κόκκινα" δάνεια και λιγνιτικά ξεκλειδώνουν τη δόση του ενός δισ. λέει ο Μοσκοβισί

"Κόκκινα" δάνεια και λιγνιτικά ξεκλειδώνουν τη δόση του ενός δισ. λέει ο Μοσκοβισί

Η Ελλάδα πρέπει μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να έχει ορίσει το διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τονίζει ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της σημερινής του επίσκεψης στην Αθήνα ο επίτροπος υπογραμμίζει πως αν η Ελλάδα κλείσει εγκαίρως αυτές τις εκκρεμότητες θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι «ο νέος νόμος πρέπει να στοχεύει στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων χωρίς να μπορούν να τον εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θα πρέπει επίσης να ενισχύει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, για να μπορούν να δανείζουν και να στηρίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Προσθέτει πως μια τέτοια εξέλιξη θα στείλει σήμα στις αγορές πως η Ελλάδα «παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Επομένως αν κοιτάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και την πολιτική βούληση που εκφράζεται από την ελληνική πλευρά, αλλά και την καλή θέληση της Επιτροπής και των θεσμών και των χωρών της ευρωζώνης, τότε προφανώς (η εκταμίευση) είναι κάτι το εφικτό. Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ