Καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, απώλεια δόσης

Καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, απώλεια δόσης

Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να μη λάβει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε μέρος από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει το Reuters.

Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, αναφέρει το πρακτορείο. Προσθέτει πως η δόση των 750 εκατ. είναι μέρος του πακέτου 4,8 δισ. που έχει συμφωνηθεί να εισπράξει τμηματικά η Ελλάδα ως τα μέσα του 2022.

Για την εκταμίευση της δόσης προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου και όπως αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε δηλώσεις του στο Reuters είναι πιθανό η αναφορά να διαπιστώνει πως η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τη συνδρομή των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των “κόκκινων” δανειοληπτών.

Μία τελευταία ευκαιρία για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης θα έχει η Ελλάδα στην περίπτωση που υλοποιήσει τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις μέχρι τις 11 Μαρτίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εξετάσει τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Ωστόσο απώλεια της δόσης δεν συνεπάγεται απώλεια των ποσών, τα οποία μπορεί να εκταμιευτούν σε δεύτερο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ