Έκλεισε η συμφωνία για την Ελλάδα - Τι προβλέπει η ρύθμιση για το χρέος

Εκταμίευση 15 δισ. ευρώ  για την Ελλάδα– στα 24,1 δις. ευρώ ο «κουμπαράς» - καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες για 22 μήνες – Επιμήκυνση κατά 10 χρόνια στο δάνειο του EFSF

Έκλεισε η συμφωνία για την Ελλάδα - Τι προβλέπει η ρύθμιση για το χρέος

Ύστερα από μια συνεδρίαση η οποία ξεκίνησε στις 4 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μια τα ξημερώματα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας. «Με τα μέτρα που λαμβάνουμε, το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο» είπε τα ξημερώματα ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Centeno παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της συμφωνίας.

 

Αυτή περιλαμβάνει:

  1. Την επιμήκυνση του δανείου του EFSF κατά 10 έτη με πρόσθετες παρεμβάσεις στο επιτόκιο οι οποίες θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καμπύλης του χρέους
  2. Την εκταμίευση 15 δις. ευρώ ως τελευταία δόση από την 3η δανειακή σύμβαση. Με αυτή την εκταμίευση, το συνολικό cash buffer θα φτάσει στα 24,1 δις. ευρώ καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες δηλαδή μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2020.
  3. Την ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας στην οποία θα συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της συμφωνίας έτσι όπως περιγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας έχει ως εξής:

  1. Το πακέτο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα περιλαμβάνει:
  • Η επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) To ποσό αυτό (το οποίο εκτιμάται περίπου στα 4 δις. ευρώ) θα επιστραφεί στην Ελλάδα σε εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2018 και με περίοδο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2022. Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς ή για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.
  • Την εγκατάλειψη του μηχανισμού αύξησης του επιτοκίου για το δάνειο που δόθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος

Αυτά τα δύο μέτρα, θα υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Επίσης, το πακέτο του χρέους θα πειρλαμβάνει την επιμήκυνση του δανείου του EFSF κατά 10 χρόνια. Η περίοδος χάριτος για το δάνειο του EFSF θα λήξει το 2032 (και όχι το 2023 όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα). Τότε, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επανεξετάσουν την κατάσταση και θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για την ρύθμιση του χρέους. Στο ανακοινωθέν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον αυτόματο μηχανισμό ρύθμισης του χρέους ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι διαφορετική σε σχέση με τις προβλέψεις που γίνονται αυτή τη στιγμή.

  1. Συμφωνήθηκε η Ελλάδα θα δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% για την περίοδο από το 2023 μέχρι το 2060.
  2. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Θα προβλέπει τη σύνταξη εκθέσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο. Το περιεχόμενο αυτών των εκθέσεων θα αποτελεί τη βάση προκειμένου το Eurogroup να εγκρίνει την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs αλλά και να κρατά «παγωμένο» το επιτόκιο στο δάνειο του EFSF. To ανακοινωθέν του Eurogroup περιλαμβάνει παράρτημα με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση κατά την μεταμνημονιακή περίοδο.
  3. Η τελευταία δόση αποφασίστηκε να διαμορφωθεί στα 15 δις. ευρώ. Τα 5,5 δις. ευρώ θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους ενώ τα 9,5 δις. ευρώ θα διοχετευτούν για τον «κουμπαρά ασφαλείας» (cash buffer). Με το ποσό αυτό τo cash buffer της Ελλάδας θα φτάσει στα 24,1 δις. ευρώ και θα καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας για τους επόμενους 22 μήνες.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιηθεί κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκταμιευτεί το ποσό των 1,6 δις. ευρώ που είχε προεγκριθεί για την Ελλάδα. Ωστόσο το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως αναμεμειγμένο στο ελληνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ