«Πέφτουν» οι υπογραφές για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

«Πέφτουν» οι υπογραφές για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

 


Έως την Πέμπτη – εκτός απρόοπτου - αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γεγονός που θα δώσει τέλος σε ένα σήριαλ τεσσάρων ετών.

Η διαδικασία των υπογραφών μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του Δημοσίου διαδέχεται τη θετική αξιολόγηση της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη σύμβαση ΣΔΙΤ απορριμμάτων Σερρών, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη συμβολή των συγκεκριμένων έργων στην οικονομία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Αφορά τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), μία στην Τρίπολη, μία στην Καλαμάτα και μία στη Σπάρτη, καθώς και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Κόρινθο και Αργός.

Το έργο, δυναμικότητας 200.000 τόνων, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.
Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.
Η χρηματοδότηση, θα προέλθει από τη συμβολή του Δημοσίου (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020), τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ