«Πόλεμος» ΔΝΤ - Γερμανίας για το χρέος

Το χάσμα που χωρίζει το ΔΝΤ και το Βερολίνο και η συνεδρίαση του EWG

«Πόλεμος» ΔΝΤ - Γερμανίας για το χρέος

 

Σκληραίνει η κόντρα ΔΝΤ με Βερολίνο για την Ελλάδα αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους.

Χθες μήνυμα στην Αθήνα να ανεβάσει ταχύτητα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έστειλε αργά το βράδυ της Δευτέρας το EuroWorking Group (EWG), καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πάντως κοινοτική πηγή, στον σχεδιασμό είναι να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση (ίσως και μέσω τηλεδιάσκεψης) του EWG για να προετοιμαστούν τα τελικά κείμενα, ώστε στο Εurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει πολιτική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση.

Η συνεδρίαση του ΕWG, επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι τόσο όμως στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις.

Και οι πολιτικές αποφάσεις θα περάσουν μέσα από τη διελκυστίνδα ΔΝΤ και Γερμανίας. Το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για εμάς καθώς ήταν σύμμαχος στην ελάφρυνση του χρέους χωρίς όρους.

Όμως, η Γερμανία ζητά αυστηρή επιτήρηση και ελάφρυνση υπό όρους και προϋποθέσεις. Ζητά να υπάρχει ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.

Κάτι που δεν αποδέχεται το ΔΝΤ και πιθανότατα να αποχωρήσει.

Τα προαπαιτούμενα

Στο μέτωπο των προαπαιτουμένων, κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα, κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμάται πως θα παραπεμφθούν για υλοποίηση αργότερα -ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος-, διότι για αντικειμενικούς λόγους που δεν οφείλονται στη βούληση της κυβέρνησης, δεν μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι τόσο όμως στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις.

Tσακαλώτος: Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή

«Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ», δηλώνει με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκτενή συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο έλληνας υπουργός παραδέχεται ότι «θα υπάρξει μια μορφή επιτήρησης, όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη χώρα με πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία αυτή θα είναι ενδεχομένως περισσότερο λεπτομερής. Μόλις δείξουμε πόσο αξιόπιστοι είμαστε δεν θα γίνεται πια λόγος για πολιτικούς στόχους και τα εργαλεία που απαιτούνται, αλλά μόνο για τους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022».

Αναφερόμενος στο μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζει: «Σύμφωνα με το ΔΝΤ από το μαξιλάρι θα πρέπει να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για ενάμιση με δύο χρόνια. Δεν θα έχουμε ωστόσο πρόσβαση στα χρήματα αυτά για τις δαπάνες του δημοσίου».

Όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle, ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εμπροσθοβαρές και οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν στην αρχή. Τώρα το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση και βελτίωση μεταρρυθμιστικών βημάτων που έχουν ήδη γίνει και όχι θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα».