Χρυσή βίζα: Κάντο όπως η Κύπρος

Χρυσή βίζα: Κάντο όπως η Κύπρος
Με το νέο πρόγραμμα «χρυσής βίζας» που εφαρμόζει η Κύπρος έχει γίνει «χρυσωρυχείο».

Μετά την αλλαγή του προγράμματος οι ξένοι μπορούν να γίνονται πολίτες της Κύπρου σε λιγότερο από έξι μήνες, εάν επενδύσουν τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του κυπριακού κράτους ή σε κυπριακές εταιρείες.

Στην Ελλάδα ως την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν δείξει Κινέζοι, οι οποίοι έχουν λάβει 664 άδειες. Δεύτερη χώρα προέλευσης αναδεικνύεται η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67.

Τι είναι όμως η Golden Visa; Το κάθε κράτος που υλοποιεί το πρόγραμμα της χρυσής βίζας ανταλλάσσει θα έλεγε κανείς την ελεύθερη είσοδο στη χώρα και ανά περιπτώσεις την υποκοότητα με την αγορά ενός ακινήτου ή την πραγματοποίηση άλλου είδους επένδυσης εντός των συνόρων αυτής.

Οι επενδυτές πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο εντός Ελλάδας αξίας 250.000 ευρώ και με τον τρόπο αυτό να «αγοράσουν» μαζί και την άδεια εισόδου στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη για πέντε χρόνια.

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν απαιτεί από τους επενδυτές να μένουν στην χώρα, παρά μόνο αν θελήσουν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα όπου θα πρέπει να ζουν εδώ για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Η δυναμική που μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Greek Golden Visa, δηλαδή η χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ οδηγεί την κυβέρνηση σε κινήσεις για την επέκτασή του και σε άλλες μορφές επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ