Ψάχνουμε έξι δισ. ευρώ σε δύο χρόνια μέσω αποκρατικοποιήσεων - Τι προχωράει, τι μένει πίσω

Ψάχνουμε έξι δισ. ευρώ σε δύο χρόνια μέσω αποκρατικοποιήσεων - Τι προχωράει, τι μένει πίσω
Υστέρηση έναντι του στόχου της τάξεως των 80-90 εκατ. ευρώ θα εμφανίσουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου όσον αφορά στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Η καθυστέρηση στη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco, στέρησε από το υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να εγγράψει στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ποσό της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ, να ξεπεράσει τον στόχο που είχε τεθεί κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 7μηνο και να τονώσει έτσι ακόμη περισσότερο το πρωτογενές πλεόνασμα. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στους μηνιαίους στόχους –η μεταβίβαση του 51% του ΟΛΠ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον μήνα και αυτομάτως η υστέρηση του στόχου στο 7μηνο θα μετατραπεί σε σημαντική υπέρβαση στο 8μηνο- όσο στον ετήσιο στόχο. Ύστερα από 2,5 χρόνια πενιχρών αποτελεσμάτων στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων –ολόκληρο το 2014 εισπράχθηκαν μόλις 384 εκατ. ευρώ, το 2015 το ποσό των 254 εκατ. ευρώ ενώ στο 6μηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου έχουν εγγραφεί 55 εκατ. ευρώ- ο πήχης για φέτος έχει ανέβει στα 1,802 δις. ευρώ. Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ο επικεφαλής του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας έχουν επανειλημμένως δηλώσει την αισιοδοξία τους ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει ακόμη και με υπέρβαση του στόχου με το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί να ξεπερνά ακόμη και τον πήχη των 2 δις. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα είναι μπροστά καθώς εκτός από ένα εξαιρετικά αποδοτικό β’ εξάμηνο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντί στους δανειστές της και για μια πολύ αποδοτική διετία. Στο διάστημα Αυγούστου 2016-Αυγούστου 2018, θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά 6,1 δις. ευρώ καθώς στον πρώτο από τα συνολικά τρία χρόνια του 3ου μνημονίου, συγκεντρώθηκαν συνολικά μόλις 90 εκατ. ευρώ.

Στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων από τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να έχει λαμβάνειν μέχρι το τέλος του έτους, περιλαμβάνονται:

  1. Το τίμημα για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ (σ.σ η συμφωνία αφορά στη μεταβίβαση του 67% των μετοχών σε δύο φάσεις) το οποίο ανέρχεται στα 368,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 51% των μετοχών επρόκειτο να μεταβιβαστεί στην Coscoμέσα στον Ιούλιο με την κινεζική εταιρεία να αποδίδει 280 εκατ. ευρώ. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεταβίβαση θα γίνει μέσα στον Αύγουστο.
  2. Το τίμημα για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η Fraport, θα καταβάλλει 1,234 δις ευρώ ενώ το τίμημα περιλαμβάνει και 22,9 εκατ. ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα Το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας με την Fraportκαι η καταβολή του τιμήματος, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
  3. Το τίμημα από την πώληση του AstirPallasστην Βουλιαγμένη. Από τη συγκεκριμένη συμφωνία, το ΤΑΙΠΕΔ έχει λαμβάνει περίπου 95 εκατ. ευρώ. Μπορεί το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος, θα καταλήξει στην Εθνική Τράπεζα που είναι και ο κάτοχος του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας.
  4. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει κάνει αποδεκτή την οικονομική προσφορά της FerrovieDelloStatoItalianeύψους 45 εκατ. ευρώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ωστόσο για να κλείσει η συναλλαγή, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος. Ο φάκελος βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο ενώ υπάρχει αισιοδοξία για ολοκλήρωση της υπόθεσης μέχρι το τέλος του έτους.
  5. Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 20 χρόνια (μέχρι το 2046) έχουν ξεκινήσει ενώ και σε αυτό το μέτωπο στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αισιοδοξούν ότι η υπόθεση θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Τα ίδια στελέχη μιλούν για «πολύ σοβαρό τίμημα» χωρίς ακόμη να έχουν μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά. Ο φάκελος του «Διεθνούς Αερολιμένα» περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση του 30% των μετοχών κάτι όμως που θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
  6. Εφικτή -όχι μόνο να κλείσει η πώληση αλλά και να εισπραχθεί το τίμημα- θεωρείται και η υπόθεση του ΟΤΕ. Η μεταβίβαση των μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται ενδεχομένως και μέσα στον Αύγουστο δεδομένου αυτό αποτελεί και μνημονιακή απαίτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δις. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο. Ο αγοραστής του 5% που θα μεταβιβαστεί είναι δεδομένος λόγω της ύπαρξης συμφωνίας μετόχων (DeutscheTelekom) ενώ το τίμημα αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 200-215 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ