"Πάγος" στις δαπάνες του δημοσίου από τον 1ο μήνα του έτους - Τρύπα στα έσοδα

"Πάγος" στις δαπάνες του δημοσίου από τον 1ο μήνα του έτους - Τρύπα στα έσοδα
«Αδύναμα» από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα. Παρά το γεγονός ότι ο Ιανουάριος είχε έναν από τους χαμηλότερους εισπρακτικούς στόχους ολόκληρου του έτους (είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθούν 4,007 δις. ευρώ ως καθαρά έσοδα προ επιστροφών) εντοπίστηκε απόκλιση 69 εκατ. ευρώ.

Για να καλύψει την «τρύπα» το υπουργείο Οικονομικών κατέφυγε σε γνώριμες από πέρυσι πρακτικές: ψαλίδισε τις επιστροφές φόρου κατά 49 εκατ. ευρώ ενώ πάγωσε τις δαπάνες ξοδεύοντας 469 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με όσα είχαν προϋπολογιστεί.

Η μη επιστροφή φόρων, το «πάγωμα» των δαπανών –μειωμένες έναντι των στόχων εμφανίζονται ακόμη και οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων- αλλά και η εμφάνιση πολλαπλάσιων εσόδων στο σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (σ.σ εισπράξαμε 565 εκατ. ευρώ έναντι 160 εκατ. ευρώ πέρυσι) κάνει το υπουργείο Οικονομικών να ομιλεί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,193 δις. ευρώ από τον πρώτο μήνα έναντι 307 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Είναι προφανές ότι το Γενικό Λογιστήριο παίζει «άμυνα». Δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα δεν… τραβάνε, οι δαπάνες συγκρατούνται και φέτος προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας. Οι μήνες που έρχονται είναι πολύ δύσκολοι καθώς μέχρι και το Ιούνιο, είναι προγραμματισμένο να «γεννιούνται» ταμειακά ελλείμματα τα οποία στην κορύφωσή τους, θα ξεπεράσουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.077 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 367 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.193 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 307 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.219 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 397 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.654 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (346 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 405 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.141 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.625 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.006 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 167 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 11 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 135 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ