ΟΕΕ: Αγανάκτηση για τον αποκλεισμό των οικονομολόγων από τη νέα για τις εισφορές

ΟΕΕ: Αγανάκτηση για τον αποκλεισμό των οικονομολόγων από τη νέα για τις εισφορές
Tην  αντίδραση των οικονομολόγων και λογιστών-φοροτεχνικών εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο κ. Κόλλιας διατυπώνει την έκπληξή του για το γεγονός ότι το υπουργείο εργασίας απέκλεισε τους οικονομολόγους και λογιστές – φοροτεχνικούς από την νέα πρόταση που κατέθεσε προς τους επιστημονικούς φορείς, δημιουργώντας έτσι επιστήμονες ελευθέρους επαγγελματίες δύο ταχυτήτων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Προς

Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

Κοινοποίηση
-Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξιο Τσίπρα
-Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
-Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο -Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη
- ΓΓ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικόλαο Φράγκο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Από την πρώτη στιγμή, ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας στο νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που προωθεί η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εν είδη κεφαλικού φόρου. Προσήλθαμε καλόπιστα στο διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και, στη συνέχεια, δηλώσαμε ότι δεν μπορούμε να τον συνεχίσουμε, αφού δε μας δίνονται τα απαραίτητα και πλήρως κοστολογημένα στοιχεία, ώστε να έχουμε μια βάση συζήτησης. Το υπουργείο Εργασίας, τελικά, παρουσίασε μια βελτιωτική- κατά την άποψή του -πρόταση, με εκπτώσεις στους συντελεστές. Μόνο, που - προς μεγάλη μας έκπληξη - διαπιστώσαμε ότι η πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνει τους οικονομολόγους και λογιστές - φοροτεχνικούς!

Δηλαδή, κύριε υπουργέ, θεωρείτε ότι οι οικονομολόγοι είναι διαφορετικού είδους ελεύθεροι επαγγελματίες; Με ποια λογική, κύριε Κατρούγκαλε, δημιουργείτε ακόμα μία ταχύτητα στους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες; Πόθεν προκύπτει ότι οι οικονομολόγοι και οι φοροτεχνικοί πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής -μη ευνοϊκής- μεταχείρισης από την Πολιτεία;

Ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, εκφράζουμε την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία μας, μόνο και μόνο για το γεγονός του αποκλεισμού μας, παρόλο που το σύνολο των επιστημονικών φορέων είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους έκπτωση. Ξεκαθαρίζω, επαναλαμβάνοντας τη θέση μας ότι η προσέγγισή σας να προτείνετε μεταβατική εφαρμογή του συγκεκριμένου κεφαλικού φόρου δεν αποτελεί βάση συζήτησης, σε καμία περίπτωση. Διότι, δε συζητάμε για το πότε θα εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος και δυσβάσταχτος φόρος. Δε συζητάμε για το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βάλουν λουκέτο φέτος, του χρόνου, ή σε μια τριετία. Συζητάμε για το πώς μπορούμε να περάσουμε σε ένα νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με απόλυτα ρεαλιστικές παραμέτρους και προβλέψεις.

Για να γίνει, όμως, αυτό, απαιτούνται απολύτως συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από την πλευρά σας. Με επικοινωνιακά τερτίπια και με προσπάθεια να χρυσώσετε το χάπι, διάλογος δε γίνεται, κύριε Κατρούγκαλε.

Και, μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός πως κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε το πρόβλημα, που δημιουργείτε με την πρότασή σας, όταν και εσείς ανήκετε στην ίδια κατηγορία ασφαλισμένων. Φαίνεται, όμως, ότι, από την υπουργική καρέκλα, η οπτική των πραγμάτων είναι διαφορετική.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ