Στη σκιά του ασφαλιστικού συνεδριάζει το Εurogroup

Περίπου δύο ώρες πριν απο την προγραμματισμένη έναρξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφορικά με όλα τα "καυτά μέτωπα" για την Ελλάδα που θα "ανοίξουν" στην διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά με την Ελλάδα, σήμερα θ αεξετάσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί", τονίζοντας «υπάρχουν φήμες στον Τύπο ότι η διαδικασία έχει εκτροχιαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λανθασμένες».
Οι δανειστές επιμένουν για την εξοικονόμηση ποσοστού 1% του ΑΕΠ από το Ασφαλιστικό για το 2016, αλλά δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το σενάριο μείωσης των συντάξεων, κάτι που αποτελεί όμως «κόκκινη γραμμή» για την Κυβέρνηση.
Δυστοκία δεν υπάρχει μόνο στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό. Η αύξηση των συντελεστών στην φορολογία των υψηλών εισοδημάτων που προτείνει στο προσχέδιο που παρουσίασε στους θεσμούς η Κυβέρνηση, δεν έγινε δεκτή, καθώς τα ποσοστά του 50% και άνω που αναφέρονται θεωρούνται υπερβολικά.
Την ίδια ώρα έρχονται αμφισβητήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση μιας σειράς άλλων μέτρων τα οποία έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμα εισπρακτικά, όπως, για παράδειγμα, το ειδικό τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ ή ακόμα και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Όλα αυτά και άλλα αθροίζονται στο περιβόητο δημοσιονομικό κενό του 2016 και πολλαπλάσια στο κενό των επομένων ετών ώστε το 2018 να καταλήξει ο λογαριασμός του προϋπολογισμού σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Προβληματική είναι και η πτυχή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης καθώς το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με το ΔΝΤ να εγείρει τις δικές του απαιτήσεις για τη συμμετοχή του.
Όλα αυτά δεν συνηγορούν σε μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης και σε συνδυασμό με τη θύελλα των κοινωνικών αντιδράσεων που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, καθιστούν ρευστό το πολιτικό σκηνικό.
Σόιμπλε: Να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του προγράμματος η Αθήνα
Η ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Βλέπουμε ότι οι αγορές είναι, ήδη, νευρικές για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Παράλληλα, διεμήνυσε στη Λισαβόνα ότι είναι επικίνδυνο να συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές και τη συμβούλευσε « να μην εκτροχιάζεται από την οδό των μεταρρυθμίσεων».
Επανέλαβε, τέλος, ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα στις τράπεζες είναι «λίγο υπερβολική.
Στουμπ: Τις επόμενες εβδομάδες το "πράσινο φως" για την πρώτη αξιολόγηση
"Πρόοδο" και ανάκτηση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα διαπιστώνει ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε πως από το περασμένο καλοκαίρι έχει σημειωθεί πρόοδος και έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.
Σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, σημείωσε πως υπάρχει ακόμα "πολλή δουλειά" αλλά "βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου".
"Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω πως θα λάβουμε το πράσινο φως από τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα γίνει αύριο αυτό, ούτε την επόμενη εβδομάδα, αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες", ανέφερε ο κ. Στουμπ.
Μοσκοβισί: Η οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης το β' εξάμηνο του 2016
Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup.
Όπως δήλωσε, οι εκπρόσωποι των δανειστών μπορεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης προχωρούν καλά σε εποικοδομητικό κλίμα.
«Εάν, όπως πιστεύω, συνεχιστεί αυτή η πρόοδος στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες», είπε, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός των συζητήσεων.
Γενικότερα για την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν θεωρεί πως από το δεύτερο εξάμηνο η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα επιταχυνθεί το 2017.
Προϋπόθεση, όμως, είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της εμπιστοσύνης, κατέληξε.