Οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς Ελλάδα για το προσφυγικό

Οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς Ελλάδα για το προσφυγικό
Συζήτηση για τις συστάσεις και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πραγματοποιείται στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, οι επίτροποι θα ενημερωθούν για την προετοιμασία του σχεδίου της απόφασης της Κομισιόν που αφορά τις συστάσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα για το προσφυγικό με βάση την έκθεση αξιολόγησης, η οποία είχε εγκριθεί στις 2 Φεβρουαρίου.

Επείγει η δημιουργία Hotspot

Οι συστάσεις προς την Ελλάδα θα αφορούν τη δημιουργία εντός του μήνα πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, τη δρομολόγηση διαδικασίας επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων με τη βοήθεια της Frontex και των συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων.

Η Επιτροπή θα εκδώσει επείγουσες συστάσεις προς τη χώρα μας και την εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, η οποία έχει ανασταλεί και δεν εφαρμόζεται από το Δεκέμβριο του 2011 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, προβλέπει ότι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ στο οποίο εισήλθε ο υπήκοος τρίτης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι αν συλληφθεί στη συνέχεια σε άλλο κράτος μέλος επαναπροωθείται στην πρώτη χώρα εισόδου.

Το Δικαστήριο έκρινε το 2011 ότι η Ελλάδα λόγω μεγάλης συμφόρησης δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους υποψήφιους πρόσφυγες και ζήτησε από τα άλλα κράτη μέλη να μην τους επαναπροωθούν στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ