Η πτώση της τιμής του πετρελαίου "πλήττει" την αγορά εργασίας

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου "πλήττει" την αγορά εργασίας
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών βρήκε η νέα χρονιά την τιμή του πετρελαίου με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι η αγορά μπορεί να ανακάμψει.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου η βιομηχανία πετρελαίου βρίσκεται σε κρίση. Η τιμή του πετρελαίου έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα ετών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων και στις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, τις οποίες προωθεί η Σαουδική Αραβία στη διεθνή αγορά.

Στις αρχές του 2016 η τιμή του πετρελαίου άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 27 δολαρίων ανά βαρέλι. Από τότε η τιμή άρχισε να αυξάνεται με πολύ αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς. Ο έμπορος πετρελαίου Τζέφρι Γκρόσμαν εργάζεται 30 χρόνια στη βιομηχανία, όμως αυτές οι τιμές είναι και για τον ίδιο πρωτόγνωρες.

«Πρόκειται για μια πραγματικά μοναδική κατάσταση. Έχουμε δει σκαμπανεβάσματα αλλά αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με μια υπερπροσφορά, όπως δεν την ξαναείχαμε στην αγορά. Πάντα είχαμε λίγο πετρέλαιο και βλέπαμε την τιμή να ανεβαίνει. Η πτώση της τιμής που βλέπουμε τώρα αποτελεί από πολλές απόψεις εξαίρεση».

Οι αιτίες της πτώσης είναι πολλές. Καταρχήν δεν υπήρξε η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έμεινε στάσιμη ακόμη και σε χώρες με ανερχόμενη οικονομία, όπως η Κίνα. Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την σταθερότητα της κάποτε ραγδαίας αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας. Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί μεν φέτος, αλλά θα είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το 2015.

Το πρόβλημα με την Σαουδική Αραβία

Νέες τεχνολογίες όπως το fracking για παράδειγμα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά. Τον σημαντικότερο ρόλο όμως σε αυτή την κατάσταση διαδραματίζει η Σοαυδική Αραβία, η οποία προωθεί ολοένα περισσότερο πετρέλαιο. Στην Ευρώπη και την Αμερική επικρατεί η αντίληψη ότι αυτή η υπερπροσφορά στοχεύει στην εξαφάνιση του βασικού ανταγωνιστή της Σαουδικής Αραβίας από την αγορά πετρελαίου, του Ιράν.

Από την πλευρά του ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζάμπερ το αρνείται: «Η τιμή του πετρελαίου προσδιορίζεται αποκλειστικά από την προσφορά και τη ζήτηση.Πολλά κράτη δημιουργούν αυτή την υπερπροσφορά, όχι μόνο εμείς. Γι' αυτό πέφτουν οι τιμές».

Είτε πρόκειται για πολιτική τακτική, είτε για τους νόμους της αγοράς, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου. Οι χαμηλές τιμές προκαλούν την πτώση των σπρεντ και αυτό συνεπάγεται απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι στην πετρελαιοβιομηχανία που έχασαν τη δουλειά τους το διάστημα των τελευταίων 18 μηνών υπολογίζονται μεταξύ 100.000 και 250.000.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ