Το μήνυμα του Παυλόπουλου στους δανειστές για το Ασφαλιστικό

Το μήνυμα του Παυλόπουλου στους δανειστές για το Ασφαλιστικό
Την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έστειλε μήνυμα στους εταίρους ότι οι λύσεις για το ασφαλιστικό πρέπει να ανταποκρίνονται στην έννοια της δικαιοσύνης, καλώντας τους να κατανοήσουν τις ελληνικές θέσεις και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

"Είναι ανάγκη να λάβουν υπ' όψιν τους -και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση- ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το κοινωνικό κράτος δικαίου είναι βασικός πυλώνας όχι μόνο της ελληνικής δημοκρατίας, αλλά του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Άρα οι λύσεις που πρέπει να προκύψουν, όχι μόνο για την Ελλάδα, πρέπει να ανταποκρίνονται στην έννοια της δικαιοσύνης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος συνομιλώντας μπροστά στις κάμερες με τον υπουργό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι "το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα, δηλαδή στις εισφορές που έχουν καταβάλει χρόνια ολόκληρα εργοδότες και εργαζόμενοι", προσθέτοντας πως "η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται προς αυτή την κατεύθυνση".

"Δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις ιδίως να είναι κάτω από αυτά που οι εργαζόμενοι έχουν καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το επόμενο μέρος της ζωής τους. Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τους εταίρους μας, γιατί αφορά όχι μόνο το ελληνικό δίκαιο, αλλά το ευρωπαϊκό δίκαιο, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" τόνισε και κατέληξε λέγοντας: "Θέλω να πιστεύω, όχι απλώς να ελπίζω, ότι στην Ευρώπη οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν κατανοητές και το ίδιο και οι θυσίες του ελληνικού λαού".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας είπε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι ένα κείμενο που γράφηκε στην Ελλάδα και "δεν ήρθε μεταφρασμένο", σημειώνοντας πως "μπορεί να βάλει ένα φρένο στη μακροχρόνια κρίση του ασφαλιστικού συστήματος με ένα δίκαιο κοινωνικά τρόπο". Αναφερόμενος στις επαφές που είχε νωρίτερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως "έγιναν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα". "Θεωρώ πως είναι ένα κατ' εξοχήν εθνικό ζήτημα για το οποίο χρειάζεται συστράτευση στα πράγματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και νομίζω στον εξορθολογισμό και στην κοινωνική δικαιοσύνη μπορούμε" σημείωσε.

Χαρακτήρισε "πολύ σκληρή" τη διαπραγμάτευση που ξεκινά αύριο με τους εταίρους και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει "μια αντίστοιχη στάση από όλους", που να "αντανακλά αυτό που θέλει η κοινωνία", δηλαδή να μην μειωθούν άλλο οι συντάξεις και να καταστεί βιώσιμο το συνταξιοδοτικό. Δηλώνοντας την απόλυτη συμφωνία του μετα λεγόμενα του κ. Παυλόπουλου, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι "το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της Ευρώπης και δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας", σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θέλησε εξ αρχής να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση στη διαπραγμάτευση. "Μετά από 11 διαδοχικές μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα, πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέρμα" κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ