Όλος ο κατάλογος με τα μέτρα που θα ψηφιστούν στις αρχές του 2016

Όλος ο κατάλογος με τα μέτρα που θα ψηφιστούν στις αρχές του 2016
Μπορεί οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες και οι οποίες έφερναν τους εκπροσώπους των θεσμών να απαιτούν την επιβολή νέων μέτρων μέσα στο 2016 να διαψεύδονταν από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι ειδικά το πρώτο τρίμηνο –και πριν καλά-καλά φανεί ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξειδικεύει το ένα εισπρακτικό μέτρο μετά το άλλο. Ποιες εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση;

1. Το πώς θα καλύψει την «τρύπα» από τις αυξήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ που κάνει στους δημοσίους υπαλλήλους με το νέο μισθολόγιο. Ο προϋπολογισμός, προβλέπει ότι από τον «εκσυγχρονισμό του ενιαίου μισθολογίου και τον εξορθολογισμό των μην μισθολογικών παροχών» θα έπρεπε να προκύψει μικρό πλεόνασμα 2,7 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού, ανοίγει «τρύπα» 150 εκατ. ευρώ.

2. Πώς θα γίνει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τις συντάξεις του δημοσίου κατά 172 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει μείωση κύριων συντάξεων οπότε θα πρέπει να βρεθεί το ισοδύναμο.

3. Με ποιο τρόπο θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχουν υπάρξει ακόμη σχετικές ανακοινώσεις.

4. Πώς θα εξοικονομηθούν 493,5 εκατ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίοι μάλιστα παρουσίασαν προϋπολογισμούς για την επόμενη χρονιά γεμάτους από ελλείμματα (μόνο στο ΙΚΑ ξεπερνούν τα 2,1 δις. ευρώ)

5. Με ποιο τρόπο θα ψαλιδιστεί το ΕΚΑΣ ώστε να εξοικονομηθούν 223 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016

6. Πώς και από πότε θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στους αγρότες με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 102 εκατ. ευρώ.

7. Πώς και πότε θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων για να εξοικονομηθούν 142,2 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016.

8. Ποια θα είναι τα «κρυφά» μέτρα που θα κρύβει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος ώστε να εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016.

9. Ποια θα είναι τα μέτρα που θα κλείσουν την τρύπα από την μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Εκτός από τον φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και τον φόρο στα κρασιά, έχει απομείνει μια τρύπα 60 εκατ. ευρώ η οποία πρέπει να κλείσει άμεσα.

10. Από πότε θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης των αγροτών για να εξοικονομηθούν 32 εκατ. Ευρώ

11. Τι θα γίνει με τα VLTs του ΟΠΑΠ από τα οποία το δημόσιο περιμένει επιπλέον έσοδα 100 εκατ. ευρώ πέραν φυσικών των εσόδων από το πρόσθετο τέλος στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών

12. Πότε θα ληφθούν τα μέτρα για τον περιορισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Υποτίθεται ότι μέσα στο 2015, το μέτρο θα έπρεπε να έχει αποφέρει πάνω από 40 εκατ. ευρώ κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Αν προστεθούν τα 12 ποσά, προκύπτει ένας «λογαριασμός» προς εξειδίκευση ύψους άνω των 2,2 δις. ευρώ. Και ο λογαριασμός δεν σταματάει εδώ καθώς:
1. Από τον Οκτώβριο, θα έπρεπε να έχουν εξειδικευτεί τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν την περίοδο 2017-2018 για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% που προβλέπεται για το 2018. Το μνημόνιο αναφέρει ότι μέσω του μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να εξειδικευτούν μέτρα που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ ήτοι στα 1,8 δις. ευρώ

2. Το μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να βρεθούν τα «ισοδύναμα» που θα καλύψουν τα όποια ανοίγματα από την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις λόγω της απόφασης του ΣτΕ. Από μόνη της αυτή η παρέμβαση ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Απλώς οι περικοπές που έχουν γίνει θα αντικατασταθούν από νέες περικοπές.

3. Το ασφαλιστικό δεν θα ολοκληρωθεί μόνο με τις περικοπές που προαναφέρθηκαν για δημόσιο και ΟΚΑ (ή με την ισοδύναμη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όπως επιθυμεί η κυβέρνηση). Ο λογαριασμός θα πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ λόγω των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ