Νέα «βόμβα» οι συνεταιριστικές τράπεζες

Νέα «βόμβα» οι συνεταιριστικές τράπεζες
Παγιδευμένες μεταξύ σχεδιασμών της κυβέρνησης για την αξιοποίησή τους, των προβλέψεων της Τραπέζης της Ελλάδος για άμεσο ξεκαθάρισμα του τοπίου και των συχνά φερόμενων ως τεραστίων εσωτερικών προβλημάτων τους βρίσκονται οι ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες.

Και θα παραμείνουν δίχως πυξίδα ενόσω διαρκεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρά το ότι εκτιμάται πως χρειάζονται σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, άνωθεν των 200 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να παραμείνουν όρθιες.

Άλλες εκτιμήσεις όμως αναφέρουν πως η μαύρη τρύπα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα και 400 εκατ ευρώ ενώ αυτά που ακούγονται για ορισμένες εξ αυτών στην επαρχία είναι συχνά ανατριχιαστικά.

Μιλούν για «πυραμίδες», «ωρολογιακές βόμβες», για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σε ημέτερους, «κακοδιοίκηση» και γενικότερα για μια άνευ προηγουμένου διαπλοκή τοπικών συμφερόντων. Αναμφίβολα πολλά εξ αυτών είναι τερατολογίες, αλλά το πρόβλημα είναι σίγουρα υπαρκτό και οι συζητήσεις αυτές ενδεικτικές. Επιπλέον εκ των δέκα συνεταιριστικών τραπεζών κάποιες έχουν πολύ καλύτερους ισολογισμούς και ενδέχεται να καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν μόνες τους όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιος Λάππας ή όπως λέγεται στην αγορά για την Παγκρήτια Συνεταιριστικής Τράπεζα που ακούγεται μάλιστα ότι μπορεί να απορροφήσει αυτή των Χανίων.

ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ. «Η όλη υπόθεση θυμίζει άγρια Δύση» λένε στα “Παραπολιτικά” πηγές σε γνώση της εικόνας που έχει η Τράπεζα Της Ελλάδος αλλά χαρακτηρίζουν και ανεφάρμοστα τα σχέδια της κυβέρνησης να τις χρησιμοποιήσει μετά από ανακεφαλαιοποίηση και μεταξύ τους συγχωνεύσεις ως κρατικό χρηματοδοτικό μοχλό. Σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε άλλωστε και δημοσίως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μετά από την συνάντηση που είχε πριν λίγες ημέρες με κλιμάκιο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας αλλά υπονόησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης όταν μιλούσε για παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με την Ο. Γεροβασίλη « οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν οικονομικό βραχίονα της τοπικής οικονομίας με σημαντικό ρόλο στη στήριξη της μικρομεσαίας περιφερειακής επιχειρηματικότητας» και «μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΤτΕ δεν επιθυμούν την ύπαρξη δυνητικά επικίνδυνων χρηματοπιστωτικών φορέων και για αυτό αναμένεται να βάλουν βαθιά το νυστέρι όπου διαγνώσουν αποστήματα, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Αυτό προκύπτει και από την πρόσφατη απόφαση της EBRD της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να μην καλύψει μέρος της ανακεφαλαιοποίησης μιας εκ των συνεταιριστικών.

Σήμερα έχουν μείνει δέκα συνεταιριστικές τράπεζες εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από το 2008 μέχρι σήμερα έξι συνεταιριστικές εξαφανίστηκαν λόγω προβληματικής λειτουργίας και ανεπάρκειας κεφαλαίων. Τελευταίο λουκέτο ήταν στην Πανελλήνια Τράπεζα, η οποία κατέρρευσε λόγω προβλημάτων ρευστότητας και αδυναμίας να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω αύξησης κεφαλαίου. Έτσι διαχωρίστηκε σε καλή και κακή τράπεζα και πουλήθηκε στην Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι στην Τράπεζα Πειραιώς είχαν περάσει έναντι 17 εκατ. ευρώ, περίπου 511 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 100 εκατ. ευρώ δάνεια της Πανελλήνιας, ενώ άλλα περίπου 400 εκατ. ευρώ δάνεια τέθηκαν σε εκκαθάριση.

Με βάση τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζονται τόσο από την ΤτΕ όσο και από την Κυβέρνηση οι συνεταιριστικές σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια θα μπορέσουν να προσφύγουν στο ΤΧΣ. Για να συμμετέχει όμως το ΤΧΣ θα πρέπει σύμφωνα με πληροφορίες να βρεθεί το 40% τουλάχιστον των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιώτες, ενδεχόμενο που θεωρείται πολύ δύσκολο….

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. Με επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης οι συνεταιριστικές ενδέχεται να συγγενευθούν σε λιγότερα και μεγαλύτερα σχήματα (πιθανότατα δυο: Παγκρήτια με Χανίων και οι συνεταιριστικές της Μακεδονίας υπό την συνεταιριστική Θεσσαλίας) που ανάλογα με τα κεφάλαια που θα τις έχουν στηρίξει θα ανήκουν στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα. Ένα ακόμα σενάριο που προωθείται από ορισμένες πλευρές της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, είναι η Attica bank –μετά και από την δική της ανακεφαλαιοποίηση- να συγχωνευθεί με ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες είτε της Κρήτης είτε άλλες συνεταιριστικές δημιουργώντας ένα νέο τραπεζικό σχήμα. Σε προχωρημένη μορφή το σενάριο αυτό προβλέπει και την συμπερίληψη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ