Στην Αθήνα το κουαρτέτο - Τι περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

Στην Αθήνα το κουαρτέτο - Τι περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων
Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινάει για την κυβέρνηση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρχικά και το EuroWorking Group στη συνέχεια θα εξετάσουν το αν έχουν υλοποιηθεί τα πρώτα προαπαιτούμενα, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το πρώτο μέρος της δόσης. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά πιο άμεσα για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, προκειμένου η Αθήνα να πάρει άλλο 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, αύριο καταφθάνει στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των δανειστών. Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρότι (ESM)-νέο πρόσωπο στην αποστολή- και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ)θα παραμείνουν στη χώρα έως τις 10 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξετάσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό, με το ΔΝΤ να επιμένει μάλιστα στις αμφιβολίες του για το εάν η Ελλάδα δύναται να πιάσει το φετινό στόχο για πλεόνασμα (0,24% του ΑΕΠ) με το ίδιο να επιμένει για διπλάσιο ποσό!

Στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών θα μπουν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, με επίκεντρο την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία, τα κλειστά επαγγέλματα και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Μεγάλο πονοκέφαλο όμως προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν έως τις 4 Δεκεμβρίου,ώστε να εκταμιευτεί και το υπόλοιπο ποσό που θα επιτρέψει το άνοιγμα της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τι περιλαμβάνει δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

1. Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού:

- στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις

- αύξηση εισφορών ΟΓΑ

- νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ

- κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ

3. Κατάργηση ΕΚΑΣ - Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους

4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους - Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς

5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια

6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%

7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο - Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.