Οι κρίσιμες ημερομηνίες που θα κρίνουν την συμφωνία

Οι κρίσιμες ημερομηνίες που θα κρίνουν την συμφωνία
Για ένα εξαιρετικά κρίσιμο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα φανεί οριστικά αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων ώστε να εκταμιευθούν δόσεις που θα επιτρέψουν να εξυπηρετηθεί κανονικά το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου, προετοιμάζεται η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι πως το σενάριο που πρέπει να ακολουθηθεί πιστά είναι αυτό που θέλει την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο τη Δευτέρα να έχουμε το τελικό «ταμείο» ανάμεσα στις δυο πλευρές, όπου και θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης. Ολα θα πρέπει να έχουν τελειώσει έως τις 13 Αυγούστου, να πάει στο Eurogroup, στα ξένα κοινοβούλια και τέλος να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή στις 18 Αυγούστου.

Αν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν την προθεσμία της 13ης Αυγούστου, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 του μήνα, αλλά σε αυτό το ενδεχόμενο έρχεται πιο κοντά το σενάριο της παροχής νέου δανείου γέφυρας, αντί της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Μάλιστα αυτό είναι και το σενάριο βάσει του οποίο κινείται η Γερμανία. Μπορεί χθες η Κομισιόν να διέψευσε δημοσίευμα της Bild για συμφωνία-γέφυρα, ωστόσο σήμερα η Suddeutsche Zeitung αναφέρει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα 80 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, επομένως πρέπει μια σταθερή δομή που θα το κρατάει». Υπό αυτή την έννοια, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να βιαστεί κανένας να υπογράψει κάτι που θα τον δεσμεύσει, αλλά προηγουμένως δεν θα έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς θα ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα και τι εκείνη θα μπορεί να εφαρμόσει.

Οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τη συμφωνία

Σήμερα (7/8) συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (ένα διευρυμένο Euroworking Group), όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα συντάξουν ένα προσχέδιο του νέου Μνημονίου.

Το Σαββατοκύριακο (8-9/8) αναμένεται να αποσταλεί το προσχέδιο αυτό στην κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά θα έχει πολύ μικρό χρονικό περιθώριο να διατυπώσεις παρατηρήσεις και διαφωνίες, προκειμένου το προσχέδιο να προχωρήσει για οριστικοποίηση έως τη Δευτέρα (10/8) ή την Τρίτη (11/8) το αργότερο.

Στις 13 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει το νέο μνημόνιο, αλλά και το πακέτο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να δωθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Στις 14 του μήνα θα συγκληθεί το Eurogroup για να δώσει το τυπικό «ΟΚ» στο νέο Μνημόνιο, ώστε να ψηφιστεί και από τις άλλες χώρες.

Εως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να έχουν εγκρίνει το νέο Μνημόνιο.

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εκταμιεύσει έως τις 20 Αυγούστου την πρώτη δόση του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ