Επίσημη πρόταση της Κομισιόν για δάνειο - γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ

Επίσημη πρόταση της Κομισιόν για δάνειο - γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ
Κατατέθηκε επισήμως από την Κομισιόν πρόταση για δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα τον Ιούλιο, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, που αφορά χρήση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSM.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο και επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το δάνειο θα προέλθει από τον EFSM, ο οποίος θα αποπληρωθεί από τον ESM όταν η Ελλάδα συμφωνήσει το νέο μεγάλο πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε προ ημερών και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το δάνειο-γέφυρα από τον EFSM θα πληρωθεί σε μία δόση το αργότερο εντός τριών μηνών, αναφέρει το έγγραφο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου-γέφυρα είναι να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις έως σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου, ενώ η Ελλάδα οφείλει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα με τον ESM πριν το δάνειο-γέφυρα των 7 δισ ευρώ εκταμιευθεί.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες συνεδριάζει το EuroWorkingGroup προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα αυτό το δάνειο - γέφυρα το οποίο θα λύσει το ζήτημα της χρεοκοπίας τη Δευτέρα οπότε και πρέπει να πληρωθούν 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ.

To σχέδιο της Κομισιόν ωστόσο συναντά πολύ έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Βρετανίας καθώς εκτιμούν ότι ο EFSM είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και οι εκταμιεύσεις απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της Ευρωζώνης.

Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για το δάνειο-γέφυρα περιλαμβάνουν την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ