Συνοδος Κορυφής: Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Συνοδος Κορυφής: Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών
Σε δηλώσεις προχώρησαν οι ηγέτες της Ευρώπης προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής.

Φρανσουά Ολάντ

Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας περιλαμβάνουν βελτιώσεις αλλά δεν έχουν όλα επιλυθεί, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Είχαμε πιο ισχυρές, πιο συγκεκριμένες προτάσεις, η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, υπογράμμισε.

Απόψε δεν θα υπάρχει μια επίσημη απόφαση, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Αυτό είναι το νόημα της συνάντησης, υπογράμμισε.

Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση, επεσήμανε ο κ. Ολάντ.

Νωρίτερα πριν την αναχώρηση του για Βρυξέλλες ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, θα πρέπει να γίνει το παν ώστε να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες. «Αν έχουμε συμφωνία απόψε θα ήταν καλύτερα, αν όμως όχι, πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια σήμερα ώστε να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα μάλιστα με την Liberation ο ίδιος σημείωσε ότι «oι προτάσεις του (Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη) Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Σαβιέ Μπετέλ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε απώλεια και για τις δύο πλευρές.

«Το ζήτημα δεν είναι να βρεθεί συμβιβασμός για την Ελλάδα, το ζήτημα είναι να βρεθεί συμβιβασμός που να καλύπτει και τις δύο πλευρές», τόνισε ο Σαβιέ Μπετέλ κατά την είσοδό του στη Σύνοδο.

Ο κ. Μπετέλ υπογράμμισε πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος» και πως το βασικό είναι να «μάθουμε ποιες είναι οι προτάσεις της Ελλάδας».

Τόνισε, ακόμη, πως προσωπικά δεν επιθυμεί το Grexit αλλά, από την άλλη, έχει ευθύνη απέναντι στον ίδιο του τον λαό. Επανέλαβε, πάντως, πως χρειάζεται λύση και από τις δύο πλευρές.

Ντόναλντ Τουσκ

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε σήμερα «δε θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες» αλλά στόχος των ηγετών είναι «να μπει τέλος στον πολιτικό τζόγο».

«Το παιχνίδι αλληλοκατηγοριών δεν οδηγεί πουθενά» υπογράμμισε με νόημα, προσθέτοντας πως όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον.

«Ο χρόνος εξαντλείται όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως «οι ηγέτες παίρνουν την ευθύνη να αποτρέψουν μία ανεξέλεγκτη, χαοτική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Αγκελα Μέρκελ

Προσερχόμενη στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η σημερινή Σύνοδος θα προλειάνει το έδαφος για τις εργασίες της τακτικής που είναι προγραμματισμένη για τις 25 – 26 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ τόνισε: «το θέμα της σημερινής Συνόδου είναι η Ελλάδα, αφότου οι εργασίες του Eurogroup δεν οδήγησαν σε κάποια απόφαση. Ως εκ τούτου, η σημερινή Σύνοδος θα είναι σύνοδος προετοιμασίας για την επόμενη».

Λουί Μισέλ

«Ισχυρή ώθηση», έτσι ώστε να «φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος της εβδομάδας», πρέπει να δοθεί στη σημερινή (22/6) Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Λουί Μισέλ.

Όπως ανέφερε ωστόσο, προσερχόμενος στη Σύνοδο, «οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί είναι οι αρμόδιοι να εξετάσουν λεπτομερώς τις ελληνικές προτάσεις, έτσι ώστε να πιστοποιήσουν ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι αξιόπιστη, βιώσιμη και ρεαλιστική».

«Είμαι πιο αισιόδοξος γιατί τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας, τέλος, την ελπίδα τα σημερινά θετικά σημάδια να μεταφραστούν τις επόμενες μέρες σε πράξεις και λύσεις.

Τάαβι Ρούιβας

Περιμένω να ακούσω τη διαβεβαίωση πλήρους δέσμευσης από τον Έλληνα συνάδελφό μου, δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Τάαβι Ρούιβας.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η συμφωνία είναι πιθανή αλλά τόνισε ότι ο χρόνος λιγοστεύει.

Μάρκ Ρούτε

«Αφηρημένες» χαρακτήρισε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει προσπάθεια να κλείσει το κενό.

Κατά την άφιξή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε την εκτίμηση των θεσμών» σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Διευκρίνισε δε ότι πρέπει «να περιμένουμε για να δούμε κατά πόσο είναι αρκετή» η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ