Crash Test στην διαπραγμάτευση: Τι προτείνει η Ελλάδα, τι ζητούν οι δανειστές

Crash Test στην διαπραγμάτευση: Τι προτείνει η Ελλάδα, τι ζητούν οι δανειστές
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά κάτι παραπάνω από 3 δισ. ευρώ, χωρίζουν τις δύο πλευρές για να δημιουργηθεί υποψία συμφωνίας κι ως εκ τούτου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η βιαιότητα των μέτρων που ζητά η πλευρά των δανειστών, επιβεβαιώνοντας όσους είχαν επισημάνει εγκαίρως ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το δημοσιονομικό «κενό», η ένταση και η έκταση των μέτρων που θα ζητούν οι «θεσμοί» θα προκαλούν ανατριχίλες.


Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό «πακέτο» κάθε άλλο παρά στερείται δυσάρεστων εκπλήξεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται παγιδευμένοι σε αυτό το παιχνίδι ισχύος μεταξύ κυβέρνησης-εταίρων. Και δεν είναι μόνο όσα αναφέρονται στο κείμενο των 47 σελίδων αλλά και όσα δεν αποτυπώνονται στο χαρτί, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο και μάλιστα με το ίδιο ακριβώς εισπρακτικό αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι περίμεναν πιο «ελαφριά» εκκαθαριστικά θα πρέπει να το ξεχάσουν.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΧΟΡΔΕΣ. Αναμφίβολα το κομμάτι που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, είναι οι αλλαγές στο ΦΠΑ, αφού ακόμα και η πρόταση της κυβέρνησης αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Ουδείς θα μπορούσε να διανοηθεί μέχρι πριν από μερικούς μήνες ότι τα τρόφιμα μπορεί να πάνε σε συντελεστή 23%. Κι όμως, με βάση την εισήγηση της Αθήνας το 28% των ειδών διατροφής θα επιβαρυνθεί με 10 ποσοστιαίες μονάδες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το καλάθι της νοικοκυράς.

Σε πείσμα όσων θα περίμεναν να πέσει η επιβάρυνση στα είδη delicatessen, η ελληνική πρόταση «χτυπάει» κατ' ευθείαν στην καρδιά του καλαθιού της νοικοκυράς, αφού ως γνωστόν οι καθημερινές ανάγκες διατροφής δεν καλύπτονται μόνο από τον μανάβη και το χασάπη, αλλά ως επί το πλείστον από το super market.

Ενώ, λοιπόν, τα βασικά είδη -όπως το γάλα, τα αυγά, τα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας- θα επιβαρύνονται με λίγο μικρότερο συντελεστή από το σημερινό (11% αντί 13%), όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πάνε στο 23%. Τι σημαίνει αυτό; Φρυγανιές, ψωμί του τοστ, ζυμαρικά, ρύζι, συσκευασμένα όσπρια, γλυκά, μαρμελάδες, σάλτσες, κονσέρβες πάσης φύσεως, προμαγειρεμένα φαγητά, σαλάμια, λουκάνικα, αναψυκτικά και δεκάδες άλλα είδη διατροφής θα γίνουν πιο «αλμυρά».

Η θέση των δανειστών αναμφίβολα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού ζητάνε κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή (6% σύμφωνα με την πρόταση της Αθήνας) και υπαγωγή των φαρμάκων στο 11%!

Επιπλέον ζητάνε να μεταταχθούν και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ στον υψηλό συντελεστή 23%, κάτι που θα επιβαρύνει κυρίως το κόστος του ρεύματος, αλλά και η εστίαση, η οποία σύμφωνα με την ελληνική πρόταση μένει στο 11% προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο μετά από την μετάταξη των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 11%.

Ο πόλεμος του ΦΠΑ έχει ένα ακόμα θύμα. Τα νησιά του Αιγαίου, που χάνουν το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών και μάλιστα άμεσα, αφού αν και η ελληνική πρόταση προβλέπει κατάργηση του ειδικού καθεστώτος από την 1η Οκτωβρίου, δύσκολα θα αποκρουστεί η εισήγηση των δανειστών για κατάργηση από την 1η Ιουλίου, προκειμένου να γεφυρωθεί το δημοσιονομικό χάσμα.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Στα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Οι δανειστές ζητάνε την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου, την κατάργηση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους αγρότες, ακόμα και την κατάργηση του περιορισμού που υπάρχει σήμερα για τις κατασχέσεις μισθών- συντάξεων (25%) όσων χρωστάνε στην εφορία.

Η Αθήνα από την πλευρά της αυξάνει την έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και δεν δέχεται την ενσωμάτωση της στη φορολογική κλίμακα, όπως ζητούν οι δανειστές, επαναφέρει έκτακτη εισφορά σε πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του φόρου πολυτελείας (απαλλάσσει τα Ι.Χ. ως 2.500 κ.ε) και εξαπολύει φορολογική επίθεση στα τηλεοπτικά κανάλια υπολογίζοντας ότι μπορεί να εισπράξει κοντά στα 550 εκατ. ευρώ από μια «πεθαμένη» αγορά.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Χαώδης παραμένει η απόσταση των δύο πλευρών στο Ασφαλιστικό, αφού η κυβέρνηση προτείνει λελογισμένες παρεμβάσεις και σε καμία περίπτωση νέες περικοπές συντάξεων.

Συγκεκριμένα, βάζει στο τραπέζι τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε μόλις τρία, την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον ως το 2017 καθώς και τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με μεταβατικό χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα προστίθεται ένα 6μηνο ανά έτος ως το 2022 και ένα έτος από το 2022 ως το 2025. Η κυβέρνηση ανοίγει "ομπρέλα" στα θεμελιωμένα δικαιώματα, σε όσους εργάζονται με βαρέα, στις μητέρες ανηλίκων και προβλέπει πρόσθετη ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις, ξεκαθαρίζοντας εκ προοιμίου ότι δεν αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων πριν ολοκληρωθούν οι νέες Αναλογιστικές μελέτες.

Τι ζητάει η άλλη πλευρά; Σύνταξη για όλους στα 67, αφού όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν μόνο ανταποδοτική σύνταξη και θα παίρνουν το υπόλοιπο όταν συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016, αφού κατά την πάγια θέση τους αποτελεί προνοιακό επίδομα άρα πρέπει να εφαρμόζονται άλλοι κανόνες, περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο κάτι που θίγει ευθέως τις κύριες συντάξεις, αύξηση της εισφοράς υγείας από το 4% στο 6% και επέκταση της στις επικουρικές συντάξεις και φυσικά εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, το «κόκκινο» πανί είναι η απαίτηση των δανειστών για πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ αίσθηση προκαλεί και το αίτημα τους για μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ και του τελευταίου πακέτου μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί της, αφού στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν συμπεριληφθεί ΟΛΠ, ΟΛΘ και 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα περιφερειακά αεροδρόμια που αποτελούν διακαή πόθο των Γερμανών, ενώ δεν υπάρχουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και σημειώνεται. αστερίσκος στο Ελληνικό. Αυτό που δημιουργεί τριβές είναι ότι η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση ποσοστών επί των εταιριών που θα πουλήσει, με στόχο να ενισχύει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ